Kızılay'dan Irak'taki sığınmacılara yardım

Türk Kızılayı, Irak'ın Erbil kentinde arka mahallelerde inşaat halindeki evlerde zor şartlarda kalan Kürt sığınmacılara battaniye ve kışlık giysi yardımı yaptı.

 Erbil'in Kesnezan semtinde önceden belirlenen aileleri evlerinde ziyaret eden Kızılay ekibi, yardım malzemelerini teslim etti. Yardımların dağıtımı sırasında 20-30 kişinin aynı evde kaldığı görüldü. Bazı ailelerin henüz tamamlanmamış evlerde oturdukları, bu nedenle çocukların da kaldığı odalarda akan yağmur suyu ve oluşan rutubet dikkati çekti. Durumları için "perişanız" ifadesini kullanan aileler, yardımlardan dolayı hayırsever Türkiye halkına ve Kızılay'a teşekkür etti.

İlk etapta 100 aileye yardım

Kızılay Irak İnsani Yardım Sorumlusu Şafak Lostar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk etapta 100 aileye kışlık giysi yardımında bulunacaklarını söyledi. Lostar, bu yardımlara ek olarak ailelere gıda, yatak ve soba da ulaştıracaklarını bildirdi.

Aynı evde 29 kişi kalıyor

5 aileden oluşan 29 kişinin 70 metrekarelik "ufacık" bir evde kaldığına tanıklık ettiklerini anlatan Lostar, "Çoluk çocuğun kaldığı bu evde ısınma şartları yetersiz. Kızılay olarak bu insanları desteklemeye devam edeceğiz. İnşallah en kısa zamanda evlerine dönerler" dedi.

Yardımların dağıtımına katılan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da "Her şeyden önce Türk Kızılayı’na teşekkür etmek istiyoruz. Çünkü bu yağmurlu ve soğuk havada yine mazlum insanları yalnız bırakmadılar" diye konuştu.

Sığınmacıların, Musul'un Bartella nahiyesindeki Zerdık Dağı köylerinden gelen Kürt Zengene aşiretine mensup olduğunu aktaran Maruf, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ailelerin çok zor şartlarda barındığını gördük. Bugün bu insanların yanında olmak, onlara yardım etmek dünyaya bedeldir. Kış şartlarındayız ve maalesef bu insanların, hali perişan. Özellikle çocukların durumu içler acısı. Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerin de bu insanlara sahip çıkmasını istiyoruz. Irak hükümeti de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir."

Yardımı alan Fethi Halaf ise 6 ay önce Musul'daki köyünü terk ederek, Erbil'e geldiğini söyledi. 4 çocuğuyla kaldığı eve 300 dolar kira ödediğini belirten Halaf, pazarlarda hamallık yaparak, ailesinin geçimini sağladığını dile getirdi. Sığınmacı bir kadın ise  "Ne verirseniz kabulümüzdür. Allah sizden razı olsun" ifadesini kullandı.

Kızılay ekibinin Süleymaniye kentindeki Türkmen sığınmacı ailelere yardım malzemesi dağıtacağı belirtildi.

Türk Kızılayı, çatışmaların başladığı 2014 Haziran ayından beri yerini değiştiren binlerce ihtiyaç sahibi Iraklı'ya ulaştı. Bir yandan çadır kamplarda yardım çalışmalarını sürdüren Kızılay ekibi, diğer taraftan il ve ilçe merkezlerinde ev, baraka ve inşaatlarda barınan sığınmacılara yardım elini uzatıyor. Kızılay, ayrıca Irak'ta kalan Suriyeli Kürt sığınmacılara da insani yardım desteğinde bulunuyor.

AA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2