42 Kocaeli Yazılım Okulu Açıldı

Öğrenciler arasında öğrenmeye dayalı bir metot kullanan yazılım okulları Ekol 42’nin küresel ağının Türkiye’deki ikinci adresi 42 Kocaeli, Bilişim Vadisi’nde açıldı.

hemen hemen hepsinin iş bulduğu Ekol 42, öğrencilerin bir öğretmen olmadan oyunlaştırma yöntemini kullanarak yazılım alanında sınırlarını keşfetme prensibine dayanıyor. 42 Kocaeli’nin Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’ndeki resmi açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gerçekleştirdi.

 

Açılış töreninde konuşan Bakan Varank, dünyada 42 okullarında eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yarısının daha önceden hiçbir kodlama deneyimi olmamasına rağmen mezunlarının tamamı istihdam edildiğini belirterek “Buradan mezun olan öğrenciler bilişim ve yazılım alanında dünyanın en iyi şirketlerinde çalışmaya başlıyor. Bu okullar aslında özel yetenek havuzu vazifesi gören, yazılım sektörü için bulunmaz bir insan kaynağı alanı konumunda.” dedi.

 

YENİ NESİL KODLAMA YOLCULUĞU

Yazılım alanında uluslararası yenilikçi öğretim modeliyle öne çıkan Ekol 42 okullarının Türkiye’deki ilk okulu olan 42 İstanbul, eylül ayı başında Vadi İstanbul’da faaliyetlerine başladı. Ekol 42’nin küresel ağına Türkiye’den dahil olan ikinci okul olan 42 Kocaeli de Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törenle açıldı. Yeni nesil kodlama yolculuğuna başlayan gençlere seslenen Bakan Varank, özetle şunları söyledi: 

 

172 KİŞİ KAYDOLDU: Yürütücülüğünü Bilişim Vadisi’nin yaptığı Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli, 339 bilgisayar kapasitesi ile 1155 metrekare alanda 7/24 eğitim verecek. Tüm Türkiye’den 3 binden fazla başvuru alınan yazılım okulunda 172 kişi ilk havuz eğitimine kaydoldu. 42 Kocaeli’nde eğitim görecek öğrenciler, Bilişim Vadisi kampüsünde teknoloji ekosisteminin tam göbeğinde eğitim alma imkanına sahip olacak.

 

BULUNMAZ BİR İNSAN KAYNAĞI: Dünyada 42 okullarında eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yarısının daha önceden hiçbir kodlama deneyimi olmamasına rağmen mezunlarının tamamı istihdam ediliyor. Buradan mezun olan öğrenciler bilişim ve yazılım alanında dünyanın en iyi şirketlerinde çalışmaya başlıyor. Bu okullar aslında özel yetenek havuzu vazifesi gören, yazılım sektörü için bulunmaz bir insan kaynağı alanı konumunda. 42 İstanbul ve 42 Kocaeli okullarımızın da yakın zamanda aynı performansı yakalayacağına inanıyorum.

 

İDDİAMIZ BÜYÜK: Siz gençlerimizden beklentimiz, birer girişimci olarak Türkiyenin geleceğine ve bilişim ekosistemine katkı sunmanız. Ülkemizde açık kaynak yazılım geliştirme kültürünü sağlamlaştırmada iddiamız büyük. Biz gençlerimizin içlerindeki teknoloji ateşini büyütmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. İşte geçen hafta 40 bin takımın başvuruda bulunduğu bir teknoloji festivalini 72 paydaşımızla birlikte gerçekleştirdik. TEKNOFEST yarışmalarında dedesinin tarlasından ilham alarak Uzayda tarım yapabilecek robotları üretmeye çalışan gençlerimiz bile vardı. 

 

KAHRAMANLARA İHTİYACIMIZ VAR: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Hackİstanbul etkinliğinde 2 bine yakın yazılımcı genç siber güvenlik alanında hünerlerini gösterdi. Geçtiğimiz aylarda ABDde bir şehirde su şebekesi sistemine sızan siber korsanlar içme suyunda bulunan klor miktarını arttırarak yüzlerce insanı kolaylıkla zehirledi. Şirketler kötü niyetli yazılımlar üzerinden telafisi güç kayıplarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu sebeple yazılım dünyasında da ülkesini ve vatandaşlarını gözünü kırpmadan koruyacak kahramanlara ihtiyacımız var.

 

SANAYİ VE TEKNOLOJ STRATEJİSİ

Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli Yazılım Okulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi yürütücülüğünde TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığı, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Gebze Ticaret Odasının destekleri ile hayata geçirildi.

 

AJANSLARDAN 27 MİLYON TL’LİK DESTEK

İSTKA VE MARKA’nın ortaklığında 27 milyon liralık güdümlü proje desteği kurulan okullar, 7 gün 24 saat ücretsiz eğitim veriyor. Ekol 42 okulları, öğrenci-öğretmen ilişkisi yerine öğrenciler arasında öğrenmeye dayalı bir model ile çalışıyor. Bu modelde katılımcıların eleştirel düşünme, takım çalışması ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca bir ekip de müfredata rehberlik ediyor.

 

YENİLİKÇİ MÜFREDAT

Ekol 42 müfredatında ilk olarak öğrenciler temel programlama kavramlarını ve C dilinin temellerini öğreniyor. UNIX, grafik programlama ve web programlamaya başlayan öğrenciler için müfredat derinleşiyor. Öğrenciler, sonraki aşamalarda Nesne Yönelimli Programlama, Mobil, İşlevsel Programlama, Web Güvenliği, Tersine Mühendislik, Kötü Amaçlı Kod, Çekirdek Programlama, Ağ Programlama, Yapay Zeka, 3B gibi uzmanlık isteyen alanlarda çalışmalar yapabiliyor.

 

PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ

23 ülkedeki 36 kampüsüyle uluslararası bir marka olan Ekol 42, dünyanın en iyi kodlama okulları arasında gösteriliyor. Yazılım eğitimi konusunda paradigma değişimi sağlaması beklenen bu okulların, Türkiye'nin yazılımcı potansiyelini üst seviyelere çıkararak bu alandaki uluslararası rekabet gücünü artırması hedefleniyor.

 

KURUCU ÜYELER

Açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu, İSTKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, MARKA Genel Sekrereri Mustafa Çöpoğlu, TÜBİTAK TÜSSİDE Genel Müdürü İsmail Doğan ve katıldı. Törende Platformun Kurucu Üyeleri olan; Microsoft, Aselsan, Havelsan, Intertech, Kuveyt Türk, Turkcell Teknoloji, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Baykar, OBSS, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Teknoloji, Koç Üniversitesi, Türkiye Bilişim Derneği, TÜSİAD, TÜBİSAD ve TÜBİTAK ile platformun sponsor üyeleri olan AWS, SAP, Globalnet, Veripark ve Profelis’ten katılımcılar da yer aldı.

 

PLATFORMUN YENİ ÜYELERİ TANITILDI

Açılış töreninde, 23 üye ve 7 sponsordan oluşan Türkiye Açık Kaynak Platformunun yeni üyeleri de tanıtıldı. Getir, BAYKAR ve Gebze Ticaret Odası’na katılım plaketleri verildi. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar adına SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ve Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek plaket alan isimler oldu.

 

2023 HEDEFİ: 10 UNİCORN

Bakan Varank, plaket takdimi sırasında yaptığı konuşmada, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nden bahsederek, "Türkiye'den 2023 yılına kadar en az 10 unicorn, yani milyar doların üzerinde değerlemeye ulaşan şirket çıkarmak istiyoruz, bunlara da 'Turcorn' diyeceğiz dedik. O zaman bizimle dalga geçtiler. Dediler ki 'Türkiye'de öyle bir ekosistem yok, öyle girişimcilik atmosferi yok. Türkiye'den unicorn, Turcorn falan çıkmaz.' Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin unicorn sayısı 5'e ulaştı. İnşallah 2023 yılına kadar da 10'a ulaşacak." dedi.

 

DERS ZİLİNİ ÇALDI

Varank, daha sonra öğrencilerle sohbet edip fotoğraf çektirdikten sonra ders zilini çaldığı okulu ziyaret etti.

 

BİRBİRİMİZDEN ÖĞRENİYORUZ

42 Kocaeli okulu öğrencilerinden Bilgisayar Mühendisliği mezunu Berke Tolga, hayalinin oyun şirketi kurmak olduğunu belirterek “Herhangi bir öğretmen yok arkadaşlarla birbirimize anlatıyoruz. Birbirimizden öğreniyoruz. Sürekli etkileşim halindeyiz ve hiç bir şey bilmesek bile birilerine anlattığımızda kendimizin daha çok öğrendiğini hissediyoruz. Çok farklı bir model var. Kurcalayarak o bilgiyi biz kendimiz edinmeye çalışarak aynı zamanda bilgiyi nasıl öğreneceğimizi de öğreniyoruz.” dedi.

 

SINIRLARIMI ZORLAMAK İSTİYORUM

İşletme Mühendisliği öğrencisi Yağmur Atilla, gece boyunca hiç uyumadığını ifade ederek “Kafamı koyduğumda, dinlenmek istediğimde hemen aklıma bir şeyler geliyor. Kodlar ile ilgili eğitim programıyla ilgili. Biraz da merak var daha neler yapabilirim diye. Sınırlarımı zorlamak istiyorum.” diye konuştu. 

 

 OKULUMU DONDURDUM

Tuğba Aktaş, bilgisayar mühendisliğinde okuduğu ancak 42 Kocaeli için okulunu dondurduğunu vurgulayarak “Okulumu dondurmaya değer bir yer. Çünkü hem sıcak bir ortam hem öğreniyorum. Okulda bir şey öğreniyoruz ama kendinizin de sürekli ittirmeniz gerekiyor. Burada zorunlu olarak kendimi ittiriyormuşum gibi hissediyorum.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3