Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı

ANKARA (AA) - - Anayasa Mahkemesinin, uzun tutukluluk ve uzun yargılamayla ilgili verdiği 4 ihlal kararından 3'ünün uzun tutukluluk, birinin ise kadastro davasıyla ilgili olduğu öğrenildi.

Yüksek Mahkeme, uzun tutukluluk ve yargılamalarla ilgili yapılan bireysel başvurulardan 6'sını dün karara bağlamıştı. 4 dosyada ihlal kararı veren mahkeme, 2 başvuruyu ise reddetmişti.

Alınan bilgiye göre, ihlal kararı verilen dosyaların 3'ü uzun tutukluluk, biri ise uzun yargılamayla ilgili.

Haklarında ihlal kararı verilen 3 başvurucunun tutukluluk sürelerinin 5 yıldan fazla olduğu göz önünde bulunduruldu. Bakılan davanın türüne göre asgari tutukluluk süresini 5 yıl kabul eden mahkeme, Yargıtayın daha önce verdiği kararlarda suç sayısı kadar tutukluluk süresini artıran içtihatına itibar etmedi.

Haklarında uzun tutuklulukla ilgili ihlal kararı verilen başvuruculardan birinin yargılamasının yerel mahkemede devam ettiği, iki kişinin ise hükümlü olduğu ancak kararlarının kesinleşmediği öğrenildi. 

İhlal kararı verilen diğer dosya ise kadastro davası 11 yıl süren başvurucuyla ilgili.

Anayasa Mahkemesi, yalnızca başvurucuların haklarının ihlal edilip edilmediğini belirlediği için yargılaması süren başvurucuyla ilgili tahliye kararını yerel mahkeme değerlendirecek.

-Balyoz davası sanığının başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi, dün görüştüğü 6 dosya arasında yer alan Balyoz Planı Davası sanıklarından birinin  yaptığı bireysel başvuruyu ise zaman bakımından yetkisizilik nedeniyle reddetti.

Yüksek Mahkeme, bu kişinin tutukluluk kararının Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruların alındığı 23 Eylül 2012'den önce verildiğini belirledi. Bu başvurucunun, adil yargılanmadığı iddiasıyla ilgili bölümlere ise bu aşamada bakılmadı.

İçerik Yanı Reklam 3