Azerbaycan Yatırım Ve Kültür Zirvesi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ve Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı (KOBİA) tarafından "Azerbaycan Yatırım ve Kültür Zirvesi" düzenlendi.

Zirvenin en önemli konu başlıkları arasında Karabağ'a yatırım çekilmesi ve bölgenin sürdürülebilir kalkınması yer alıyor.

 

Azerbaycan Ekonomi ve Kültür bakanlıklarının himayesinde düzenlenen zirvenin açılış toplantısına Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Ferit Gayıbov, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Mahmut Erol Kılıç, ICYF Başkanı Taha Ayhan ile KOBİA Başkanı Orhan Memmedov katıldı.

 

Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ilDiyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yer aldı.

 

İTT İŞ BİRLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ 

Etkinlikte konuşan Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov, tarihi Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılmasında kendilerine destek veren ülke ve uluslararası kurumlara teşekkür etti. Cabbarov, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) iş birliği açısından önemli bir platform olduğunu belirterek "Azerbaycan işgalden kurtarılan bölgenin kalkınması için geniş kapsamlı işler gerçekleştiriyor. Dost ülkelerin iş adamlarını Karabağ'ın kalkınmasında yanımızda görmek isteriz." dedi.

 

TARIM ÇOK ÖNEMLİ HALE GELECEK

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Aşan da işgalden kurtarılan bölgelerin kalkınmasında KOBİ'lerin, tarımın ve demiryollarının önemine işaret etti. Aşan, "Bir yere canlılık gelecekse KOBİ'lerle gelecek. İşgalden kurtarılan topraklara KOBİ'lerin de çekilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Tarım çok önemli hale gelecek. Aynı zamanda tarımın finansmanı da önemli hale gelecek. Ziraat Bankasının tarımın finansmanı konusunda neredeyse 100 yıllık tecrübesi var. Bu konuda tecrübelerini Azerbaycan'la paylaşıyor." diye konuştu.

 

GİRİŞİM SERMAYESİ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dönmez ise Bakanlık olarak Azerbaycan'a tüm alanlarda katkı ve desteklerini sürdüreceklerini bildirdi. Dönmez, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar dolar civarında olduğunu, bu rakamın artması gerektiğini kaydederek, "Ulaşım kolaylaşırsa ticaret de kolaylaşacak. Girişim sermayesinin önemi. Faiz düzeninden kurtulmamız lazım. Bu bizim genetik kodlarımıza aykırı. Faizle bir yere gelemeyiz." ifadelerini kullandı.

 

TEK MİLLET İKİ DEVLET

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Karabağ zaferinin "tek millet iki devlet" anlayışının güzel bir tezahürü olduğunu söyledi. İşgalden kurtarılan toprakların uzun yıllar boyunca işlenmediğini hatırlatan Erdoğan, toprakların gerçek sahiplerine dönmesiyle kısa zamanda yapılan altyapı ve üstyapı projelerinin çok kıymetli olduğunu vurguladı.

 

TARİHİ ESERLERİN RESTORASYONU

Erdoğan, yapılan imar faaliyetlerine tarihi eserlerin restorasyonuyla başlanılmış olmasının çok değerli olduğunu kaydederek, “Bu bölgenin turistik potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu görüyoruz. İnanıyorum ki bugünkü toplantıya gelen girişimciler Karabağ'ın bu potansiyelinin açığa çıkarılmasına, İslam dünyasının da iş birliği içerisinde çalışmasına olanak sağlayacaktır." ifadelerini kullandı. 

 

TOPRAKLARIN İHYASI

ICYF Başkanı Ayhan da İİT üyesi ülkelerin girişimcilerinin 30 yıldan sonra işgalden kurtarılan Karabağ topraklarının ihyası için bir araya getirdiklerini belirtti. Ayhan, "İstiyoruz ki gençler, iş adamları ve İslam ümmeti Karabağ zaferine sahip çıktıklarını göstersin. İş birliğinden doğan zafer yeni zaferlere kapı açsın. Yeni bir girişimcilik ekosisteminin oluşturulmasına yönelik çeşitli adımlar atılacak. Sadece kar amaçlı değil medeniyetimizi de gözeten, süreklilik olması için de gençleri de kapsayan bir yaklaşım belirliyoruz." dedi.

 

DOST AGROPARK AKILLI TARIM KAMPÜSÜ

Dost Agropark Genel Müdürü Mehmet Zeki Tuğrul ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Zengilan'da temelini attığı Dost Agropark Akıllı Tarım Kampüsü'nü anlattı. Tuğrul, Zengilan'da çalışmalara 6 ay önce başladıklarını, bölgenin tarımsal açıdan kalkınması için çaba harcadıklarını söyledi. Bölgeye ilk gittiklerinde tahrip edilmiş kent ve şehirlerle karşılaştıklarını hatırlatan Tuğrul, "O günden bugüne geldiğimiz noktada Azerbaycan devleti tüm dünyaya örnek olacak tarzda bir çalışma ortaya koydu. Bunun meyvelerini şimdi görüyoruz." dedi.

 

ZİRVE, İKİ GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK

İki gün devam edecek zirvede fuar, panel, kültürel etkinlik ve network çalışmaları yapılacak. Bakanlar, hükümet yetkilileri, uluslararası örgütlerin temsilcileri start-up'lar, uluslararası yatırımcılar ve gençlik temsilcilerinin bir araya geldiği zirvede, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki genç girişimcilerin güçlendirilmesi, bilgi ve beceri düzeylerinin artırılması hedefleniyor.

 

50 START-UP ÇALIŞMALARINI SERGİLEDİ

Etkinlikte gıda ve tarım teknolojisi, yeşil sanayi, finans teknolojisi, oyunlar ve uygulama, çevre ve yenilenebilir enerji, akıllı teknoloji, havacılık ve uzay teknolojileri ile lojistik ve akıllı şehir teknolojileri alanlarındaki 50 start-up bir araya gelerek çalışmalarını sergiledi.

 

KARABAĞ’A YATIRIM

Zirvenin en önemli konu başlıkları arasında Karabağ'a yatırım çekilmesi ve bölgenin sürdürülebilir kalkınması konusu geliyor. Bu kapsamda zirvenin teması "İslam İşbirliği Teşkilatı İçinde Yatırım Fırsatlarını Artırmaya Doğru: Karabağ'da Barışı ve Kalkınmayı Sürdürmek İçin Yatırım" olarak belirlendi. Düzenlenecek çalıştaylarda işgalden kurtarılmış bölgelerde en hızlı iyileşme için öneri ve fikirlerini paylaşabilecek tüm paydaşlar bir araya gelecek.

 

ZİRVE, NİZAMİ GENCEVİ’YE ADANDI

Zirve aynı zamanda, 12. yüzyılın en büyük şair ve düşünürlerinden Nizami Gencevi'ye adandı. Bu kapsamda, "Yatırım Kararlarında Kültürel Ölçümler" konulu bir panel düzenlenerek 800 yıl önce yaşamış şairin düşüncelerinin modern piyasa ekonomisine nasıl yansıdığı müzakere edilecek. Panelde, rekabetçi bir uluslararası iş ortamındaki yatırım kararlarında ülkelerin yerel kültür algılarının önemi ve rolü de tartışılacak.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2