Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık KOSGEB desteklerini anlattı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, son 5 yılda KOSGEB destek programlarından 69 bin 778 KOBİ'nin faydalandığını belirterek, "KOSGEB'ten destek alarak 11 bin 547 işletme ölçeğini büyüttü" dedi.

ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son 5 yılda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destek programlarından 69 bin 778 KOBİ'nin faydalandığını belirterek, "KOSGEB'ten destek alarak 11 bin 547 işletme ölçeğini büyüttü" dedi.

Işık, AA muhabirine KOSGEB destekleri hakkında açıklamalarda bulundu. Destek alan işletmeler üzerinde bakanlık, KOSGEB, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) çalışanlarından oluşan 7 kişilik uzman grup tarafından ölçeklendirme analizleri yapıldığını anlatan Işık, işletmelerin mikro, küçük ve orta büyüklükte olmak üzere 3 grupta sınıflandırıldığını söyledi.

Işık, "10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon lirayı aşmayan işletmeler mikro, 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 8 milyon lirayı aşmayan işletmeler küçük, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon lirayı aşmayan işletmeler ise orta büyüklükte kabul ediliyor" diye konuştu.

Yapılan analizlere göre, son 5 yılda KOSGEB destek programlarından 69 bin 778 KOBİ'nin faydalandığını bildiren Işık, "KOSGEB'ten destek alarak 11 bin 547 işletme ölçeğini büyüttü. Yıllar içinde 10 bin 751 KOBİ bir kez ölçek büyütürken, birden fazla ölçek büyüten işletmeler de oldu. Bu işletmelerden 780 KOBİ 2 defa ölçek büyütmeyi başarırken, 16 KOBİ de 3 kere ölçek büyüterek önemli bir başarı sağladı. KOBİ'lerdeki toplam ölçek büyütme sayısı ise 12 bin 359 olarak kayıtlara geçti" değerlendirmesinde bulundu.

Ölçeği büyüyen işletmelerin yüzde 41'inin Marmara Bölgesi'nde yer aldığına işaret eden Işık, "Bu işletmelerin yüzde 53'ü imalat sektöründe faaliyet gösteriyor. Teknolojinin büyümeye katkısını, net bir şekilde ortaya koyan analiz çalışmasına göre, ölçeğini büyüten KOBİ'lerin yüzde 27'si orta-yüksek ve yüzde 1,8'i de yüksek teknoloji kullanarak çalıştı" dedi.

MEHTAP YILMAZ

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1