Cumhurbaşkanı Erdoğan Teknofestte

Binlerce teknoloji meraklısının buluştuğu dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, beşinci gününde de büyük bir heyecanla İstanbul Atatürk Havalimanı’nda devam etti.

Festivale katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile birlikte TEKNOFEST yarışmalarında projeleriyle dereceye giren takımlara 36 ayrı kategoride ödüllerini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada Türkiye'nin yarınlarına yön verecek başarılı bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleri, araştırmacıları, astronotları var. TEKNOFEST'in yüreği kıpır kıpır atan genç mucitleri inşallah 2053 ve 2071 Türkiye’sinin mimarları olacaktır.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) yürütücülüğünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST, beşinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, festivalin ülkeye, millete ve istikbalin teminatı gençlere hayırlı olmasını dileyerek, “Atalarımız 'Er giden işine, geç giden boşuna.' diyor. TEKNOFEST'te bu tarihi hakikate bir kez daha şahitlik ediyoruz. Karşımızdaki bu muhteşem atmosfer, erkenden işine koyulan, kendini işine adayan, kalbini ve zihnini işine veren emekçiler sayesinde ortaya çıktı.” diye konuştu.

MİLLİ DUYGULARI AŞILIYOR

Farklı kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, özel sektör firmalarının milli teknoloji hamlesinin nişanesi olan TEKNOFEST için tam anlamıyla seferber olduğunu dile getiren Erdoğan, "TEKNOFEST sadece evlatlarımızı dünyanın en modern teknolojileriyle tanıştırmıyor, aynı zamanda onlara birlikte iş yapmayı, takım ruhunu, milli duyguları da aşılıyor.” ifadelerini kullandı. 

2053 VE 2071 TÜRKİYE’SİNİN MİMARLARI

TEKNOFEST’te sergilenen her projenin okuluyla, öğretmeniyle, hocasıyla, ailesiyle takım çalışmasının ürünü olduğuna işaret eden Erdoğan, "Burada gençlerimizin emeklerinin yanı sıra Türkiye'nin birikimi, ülkemizin zengin potansiyeli de var. Burada Türkiye'nin yarınlarına yön verecek başarılı bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleri, araştırmacıları, astronotları var. TEKNOFEST'in yüreği kıpır kıpır atan genç mucitleri inşallah 2053 ve 2071 Türkiye'sinin mimarları olacaktır.” diye konuştu. 

PIRLANTA GİBİ BİR GENÇLİK

TEKNOFEST’te dünyanın seyrini değiştirecek uzay yolcularını, bilim insanlarını, mucitleri, pilotları, mühendisleri, fizikçileri gördüğünü belirten Erdoğan, ülkeyi güvenle, huzurla teslim edecekleri pırlanta gibi bir gençlik gördüğünü vurguladı. Erdoğan, “Türkiye Cumhurbaşkanı olarak hem siz gençlerimizle hem de sizleri en güzel şekilde yetiştiren anne babalarımızla gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı. 

TEKNOLOJİ ZİYAFETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST'in 7’den 70’e tüm katılımcılara hitap eden eşsiz bir teknoloji ziyafeti olduğunu belirterek, “Türk Yıldızları, SOLOTÜRK, Aksungur, Atak helikopterleri, paraşüt timleri, Hürkuş, Gökbey, Bayraktar TB2 gibi göz bebeklerimiz İstanbul semalarında görsel bir şölen sunuyor. Bu sene gökyüzündeki bu bekçilerimize yeni bir üye daha katıldı. Ülkemizin tüm dünyada medarıiftiharı olan AKINCI bu sene gökyüzü şölenimizin yeni yıldızı olarak boy gösterdi. Ayrıca bir diğer atılımımız olan Türkiye'nin otomobili TOGG yine ilk defa ziyaretçilerin huzuruna çıkmış oldu." dedi. 

BAŞVURUDA 10 KAT ARTIŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’de TEKNOFEST yolculuğu başladığında 14 teknoloji yarışması ve 20 bin başvuru olduğunu hatırlatarak, “2021 TEKNOFEST’e geldiğimizde ise teknoloji yarışmalarının sayısı 35'e çıkarken, bu yarışmalara başvuran sayısı on kat artarak 200 bini buldu. Yine 2018'de yarışmacılarımıza 2 milyon liralık ödül, 2 milyon liralık da maddi destek sağlanırken bu yıl bu rakamı 12 milyon lira seviyesine çıkardık.” şeklinde konuştu. 

ULUSLARARASI MARKA

Erdoğan, 88 ülkeden yüzlerce öğrencinin, girişimcinin bu organizasyona katılımının aslında sahip olunan küresel potansiyelin ispatı olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıldan itibaren TEKNOFEST'i uluslararası bir marka haline getirecek, can Azerbaycan'dan başlayarak dost ve müttefik ülkelerde de düzenleyeceğiz. TEKNOFEST'i öyle önemli, öyle etkili, öyle küresel bir marka haline getirelim ki dünyanın gençleri bu prestijli festivale katılmak için can atsın.” değerlendirmesinde bulundu. 

TEKNOLOJİ ATEŞİ

"19 yıldır yaptığımız yatırım ve atılımlarla TEKNOFEST'in, gençlerimizin yaktığı teknoloji ateşinin altyapısını hazırlıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinde esamesi dahi okunmayan Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemini geliştirmek için büyük çaba harcadıklarını, bir taraftan işletmelere modern alt yapılar sunarken, diğer taraftan bireysel ve kurumsal Ar-Ge bilincini aşılayabilmek için proje desteklediklerini aktardı.

81 İLE DENEYAP

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, gerekse Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bir çok çalışma başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, halihazırda 66 ilde bulunan Deneyap Teknoloji Atölyelerini, 2023 yılına kadar 81 ilin tamamına yaygınlaştıracaklarını, bu atölyelerde henüz ilk ve ortaokul çağındaki çocuklara yapay zeka, robotik kodlama, siber güvenlik gibi geleceğin teknolojilerine yönelik dersler verdiklerini söyledi.

GENÇLERE SESLENDİ

“40 yıllık siyasi hayatı çetin mücadelelerle dolu bir büyüğünüz olarak sizlere şu gerçekleri hatırlatmak istiyorum” diyen Erdoğan, gençlere seslendi. Büyük ve güçlü Türkiye’nin, gençlerin omuzlarında yükseleceğini kaydeden Erdoğan, “Hep söylediğim gibi kader gayrete aşıktır; bilim, ilim, hikmet ve idrak için önce inanç, sonra da gayret gerekir. Hayallerimizi ve hedeflerimizi ancak bu şekilde gerçeğe dönüştürebiliriz. Sizden bugün TEKNOFEST'te bizlere eşlik eden Aziz Sancar Hocamızın başarısını daha öteye taşımanızı bekliyorum.” dedi. 

DENEYAP ATÖLYELERİNİ AÇTI

Konuşmasının ardından canlı bağlantıyla 27 ilde eş zamanlı olarak Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyelerinin açılışını gerçekleştiren Erdoğan, 27 il ile birlikte sahnede diğer yetkililerle açılış kurdelesini keserken, katılımcılardan makasları günün anısına saklamalarını istedi.

TAKIMLARA ÖDÜLLERİNİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile birlikte TEKNOFEST yarışmalarında projeleriyle dereceye giren takımlara 36 ayrı kategoride ödüllerini verdi.

 

“MİLLİ KANATLARI” İZLEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aziz Sancar ile birlikte, “Milli Kanatlar” uçuş gösterisi kapsamında, Akıncı (TİHA), Hürkuş, T129 Atak helikopterleri ve T-625 Gökbey helikopterinin gösteri uçuşunu izledi.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a TEKNOFEST 2021 plaketini takdim etti.

Festival kapsamında düzenlenen programda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve BAYKAR Savunma Genel Müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da hazır bulundu.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1