Ilaçlara yeni düzenleme

Tansiyon ve kolesterol ilaçlarinin ödenmesiyle ilgili yeni düzenleme getirildi

Mart'ta yayimlanan Saglik Uygulama Tebligi (SUT) ile getirilen ve 10 Mart'ta yürürlüge girecek düzenlemeler, tansiyon hastalarinin büyük bölümünün kullandigi ''Anjiotensin Reseptör Blokörü'' (ARB) grubunda yer alanlar ile kolesterol ilaçlari için de artik rapor istenecek.

Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi (TEIS) Genel Baskani Nurten Saydan, 10 Mart'ta yürürlüge girecek SUT degisikliklerinin, ilaçlarin devlet tarafindan ödenmesi için yeni düzenlemeler içerdigini, seker hastalarindan sonra diger hastalari da zora sokacak uygulamalar getirildigini savundu.

Yeni düzenlemeyle daha önce rapor istenmeyen tansiyon ve kolesterol ilaçlari için de bundan sonra rapor aranacagini ifade eden Saydan'in verdigi bilgiye göre, tansiyon hastalarinin çogunlukla kullandigi Karvea, Co-Irda, Atacand, Ayra Plus, Loxibin, Hyzaar, Micardis, Diovan, Co-Diovan, Exforge, Hyperium, Olmetec, Teveten gibi ilaçlarin yer aldigi ARB grubu tansiyon ilaçlari, 10 Marttan itibaren raporsuz ödenmeyecek.

Daha önce rapor aranmadan, yapilan tetkikler dogrultusunda ödenen kolesterol ilaçlari da tahlil belgesi olsa bile artik raporsuz ödenmeyecek.

Saydan, ''10 Mart günü kolesterol ve tansiyon hastasi vatandaslarimiz eger raporlari yoksa ilaç alamayacaklar. Bu da hem biz eczacilar hem de hastalarimiz açisindan yeni bir kaosa yol açacak'' görüsünü savundu.

Bu raporlarin uzman hekimlerce yazilabilecegini hatirlatan Saydan, su görüsleri dile getirdi:

''Büyüksehirlerde belki uzman sikintisi yok ama Anadolu'nun her yerde hastaneye ulasmak kolay degil. Bu bölgelerde rapor çikarabilecek uzman sayisi yetersiz. Baskent Ankara'da bile çogu aile hekimligi merkezlerinde rapor çikarma yetkisi olan aile hekimi uzmani sayisi çok az. 10 Martta kolesterol, tansiyon, seker ilaci kullanan hastalar ilaçlarini alamama durumuyla karsi karsiya kalabilir. Hastalar böyle bir durumda önce tepkilerini biz eczacilara gösteriyor, daha sonra da rapor için hastanelere kosuyor. Bu arada rapor çikartamadigi için ilaçlarini alamayan vatandaslarimiz sagliklarini kaybetme tehlikesiyle karsi karsiya kaliyor.''

-KOAH, PROSTAT VE MIDE ILAÇLARI-
Saydan'in verdigi bilgiye göre, SUT'un 10 Mart'ta yürürlüge girecek hükmüyle KOAH hastaliginin tanisi için fonksiyon testi kriteri getirildi.

Buna göre KOAH tanisi konulabilmesi için solunum fonksiyon testi sonucuna göre ''FEV1'' denilen, hava yolu tikanikligini gösteren degerin yüzde 80 ve altinda olmasi gerekecek.

Bu deger, hasta adina düzenlenecek raporda ve her rapor yenilenmesinde güncel olarak belirtilecek.

Saydan, ''Su anda KOAH hastalarinin ellerindeki raporlarin geçerli olup olmadigi belli degil. Bu deger hastalarin eski raporlarinda belirtilmedigi için 10 Mart'ta KOAH hastalari da raporlarini yenilemek zorunda kalabilirler'' diye konustu.

TEIS Genel Baskani Saydan, SUT'taki yeni düzenlemeyle bazi prostat ilaçlari için rapor süresinin 6 aya indirildigini bildirdi.

''Ellerindeki raporlar 6 ayi geçen hastalarimizin yeni rapor için hastaneye müracaat etmeleri gerekiyor'' uyarisinda bulunan Saydan, mide ilaçlariyla ilgili de yeni düzenlemeler yapildigini söyledi.

Saydan, ülsere neden olan ''helicobakter pylori''nin tedavisinde kullanilan ilaçlarin kullanim sürelerine kisitlama getirildigini, bu düzenlemeyle 14 tabletlik ilaçtan yilda 1, 7 tabletlik olandan ise 2 kutu ve sadece genel cerrah veya iç hastaliklari uzmanlarinca yazilabilecegini belirtti.

SUT'taki yeni düzenlemeleri elestiren Saydan, ''Vatandaslarimiz Resmi Gazete takip etmedigi için yeni düzenlemelerle ilgili bilgi vermek yine biz eczacilara düstü. Vatandaslarimizi bilgilendirmenin ve ilaçlarina ulasamamalarinin sorumlusunun biz eczacilar olmadigini bir kez daha hatirlatiyoruz'' seklinde konustu.

AA

İçerik Yanı Reklam 1