Özel Gün Etkinliklerinin E-ticaretteki Önemi Artıyor

Çevrimiçi perakendecilik işlemlerinin ‘7 gün 24 saat’ şeklindeki temel niteliğine rağmen, özel günlerde indirimler düzenleme yönteminin sektördeki satışları artırmakta

Elektronik ürünler perakendecilik sektörü organı olan Experian ve IMRG tarafından gerçekleştirilen tahminler, Noel’den sonraki gün olan 26 Aralık 2014 tarihinde yaşanan ‘ geleneksel fiyat indirimlerine’ bağlı olarak sadece İngiliz tüketicilerinin 1 milyar dolardan fazla online harcama yaptığına işaret ediyor.

Experian tarafından yapılan açıklamada ayrıca, sadece Noel günü gerçekleştiği tahmin edilen 994 milyon dolarlık online alışveriş harcamasının yapıldığı belirtilmekte.

Bu tip özel günlerde; özel indirim konseptlerindeki gelişmelerine bağlı olarak online perakendeci firmaların ciddi boyutlarda kar elde etmekte olduğu söyleniyor. İngiltere için yapılan gözlemler, esasen ABD çıkışlı bir özel konsept olduğu bilinen ‘Black Friday’ perakende etkinliğinin, son 4 yıl içerisinde ülkede önemli bir harcama gününe dönüştüğünü ortaya koyuyor.

Dünya’nın e-ticaret devlerinden Amazon’u n bu yılki ‘Black Friday’ gününde İngiltere’deki en başarılı satış performansına eriştiği ve 5 milyondan fazla sipariş aldığı öğrenildi. Adı geçen etkinlik kapsamında birçok büyük ölçekli perakendecinin, müşteri talepleri gibi konularda teknik sorunlarla karşılaşacak kadar yoğun bir trafik yaşadığı ifade ediliyor.

Benzer bir eğilimin Çin Halk Cumhuriyeti’nde de yaşanmakta olduğu, bu kapsamda e-ticaret devi Alibaba’nın “Bekarlar Günü” adı verilene özel günde 278 milyon adet rekor sipariş aldığı vurgulanmakta. Bekarlar Günü çerçevesinde 27 binden daha fazla küresel markanın Alibaba kanalıyla satış gerçekleştirdiği ve adı anılan günü Dünya’d aki en büyük perakendecilik günü haline dönüştürdüğü söyleniyor. Bu gibi gelişmelere bağlı olarak online perakendecilerin, tüketici alışkanlıkları ve harcama eğilimlerine ilişkin ciddi boyutlarda veri havuzu elde etmekte olduğu konuşuluyor.

Firmaların bu veri havuzu sayesinde harcama eğilimlerini kendi inisiyatiflerine bağlı olarak yönlendirme ihtimalinin olduğu ifade ediliyor. Halihazırda Amazon gibi firmaların tüketici davranışlarını tahmin eden algoritmalar kullandığı bilinmekte. Bu gibi gelişmelerin lojistik firmalarının zamanında teslim konusunda yaşamakta olduğu koordinasyon sorunlarını da en aza düşürebileceği değerlendiriliyor.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3