Rusya'daki kayıplar, Amerika kıtasıyla telafi edilebilir

DEİK Türkiye-Peru İş Konseyi Başkanı Yıldırım, Türk iş adamlarının Rusya'da kaybedilen iş fırsatlarını, Kanada'dan Arjantin'e kadar birçok ülkede telafi edebileceğini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Peru İş Konseyi Başkanı İbrahim Yıldırım, "Amerika Kıtası Rusya'ya alternatif pazarlar arasında yer alıyor, Türk iş adamları Rusya'da kaybedilen iş fırsatlarını, Kanada'dan başlayıp Arjantin'e kadar birçok ülkede telafi etme şansına sahip" dedi.

Son dönemde Rusya-Türkiye arasında yaşanan gerilim sebebiyle iki ülkenin sekteye uğrayan ekonomik ilişkileri ve bunların yol açacağı kayıplar, kamuoyunda sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Bu kayıpların telafisi için ekonomi çevrelerinden yeni pazar arayışlarına ilişkin değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. 

DEİK Türkiye-Peru İş Konseyi Başkanı İbrahim Yıldırım da bu konudaki görüşlerini AA muhabirine anlattı. "Temennimiz bu krizin en hızlı şekilde, barışçıl ve diplomatik yollarla çözüme kavuşturulması" diyen Yıldırım, muhtemel kötü senaryoda ise morallerin bozulmaması gerektiğini belirtti, iş dünyasına "endişe etmeyin" çağrısında bulundu.

Yıldırım, Amerika kıtasının Rusya'ya alternatif pazarlar arasında yer aldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Orası, ekonomik istikrarın yüksek olduğu, politik riskin epey düşük seyrettiği nadide bir coğrafya. 'Riskler fırsatları da yanında getirir' derler. Belki Rusya ile ticaretin azalma riski var ama bu biz Türk iş adamlarının girişimci ruhunu yeni bir kıtaya aktaracağı anlamına da gelebilir.

Amerika kıtası gerçekten fırsatlarla dolu. Peru, ABD, Kanada, Meksika, Şili, Arjantin... Tüm kıta Türkiye’nin yeni ticari destinasyonu olmaya aday. Özellikle Güney Amerika, Türkiye için keşfedilmeyi bekleyen, ticaret potansiyeli yüksek bakir alanlar barındırıyor."

Yıldırım, Türkiye'nin Latin Amerika'da bilinmemesinin, ticaret yapma açısından negatif yönleri olduğu gibi pozitif yönleri de beraberinde getirdiğine işaret ederek, kıtada Türkiye'ye karşı bir ön yargı bulunmadığını vurguladı.

Turizm dışı sektörlerde, özellikle makina, elektrik elektronik, beyaz eşya, otomotiv yan sanayii gibi sektörlerin Türkiye açısından avantajlı olduğuna da dikkati çeken Yıldırım, müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren Türk iş adamlarının Rusya'da kaybedilen iş fırsatlarını, Kanada'dan başlayıp Arjantin'e kadar birçok ülkede telafi etme şansına sahip olduğunu anlattı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2