Avrupanın En Büyük Gipe İplik Fabrikası

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tokat'ta 50 milyon liralık yatırımla hayata geçen fabrikada yıllık 4 bin ton gipe iplik üretileceğini belirterek "Fabrika ilk etapta 10 milyon dolarlık ihracat hedefiyle ülkemizin tekstil sektöründeki ihracatçı pozisyonunun geliştirilmesinde önemli rol oynayacak.

Bakan Varank, Erbaa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) OmaFil İplik Fabrikasının ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Projelerinin Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, bu gibi yatırımların bulundukları yerlerde üretimin ve istihdamın kaynağı birer dinamo konumunda olduğuna dikkati çekti. Açılışı yapılan fabrikanın Avrupa'nın en büyük gipe iplik fabrikası olduğuna işaret eden Varank, bu yatırımı Tokat'a kazandıran Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın'ı tebrik etti.

 

50 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Fabrikanın 7 ay önce temelinin atıldığının bilgisini veren Varank, "Yaklaşık 50 milyon liralık yatırımla hayata geçen bu tesislerde, yıllık 4 bin ton gipe iplik üretilecek. Ülkemiz dünya tekstil ihracatından aldığı yüzde 3,6'lık payla 5'inci büyük ihracatçı konumunda. Bu fabrika ilk etapta 10 milyon dolarlık ihracat hedefiyle ülkemizin tekstil sektöründeki ihracatçı pozisyonunun geliştirilmesinde önemli rol oynayacak. Ayrıca cari dengemize de katkı sağlayacak. Tesiste 400 kişiyle başlayacak istihdam, tüm etapların tamamlanmasıyla ciddi bir rakama ulaşacak." ifadelerini kullandı.

 

482 TEŞVİK BELGESİ

Varank, bu yatırımlardan Tokat'ın da payını almasını istediklerini ifade ederek, “Şehrimize yaklaşık 25 milyar lira yatırım yaptık. Tokat sanayisinin kalkınması için ilde bulunan OSB'lere 143 milyon lira kredi kullandırdık. Sanayi sitelerinin sayısını 8'e çıkararak buralara 17 milyon liranın üzerinde kredi desteği sağladık. Tokat'ta yer alan sanayicilerimiz için 482 teşvik belgesi düzenledik. Bu teşvik belgeleri kapsamında 3,5 milyar liralık sabit yatırım ve yaklaşık 23 bin istihdamın önünü açtık."

 

SANAYİCİLERE ÇAĞRI 

Tokatlı sanayicilere devlet destekli Ar-Ge merkezleri kurmaları için çağrıda bulunan Varank, yaklaşık 13 milyon lira destekle kurdukları teknoparka yönelik ilginin daha üst seviyelerde olması gerektiğini söyledi. Varank, sanayicilerin taleplerini dikkate alarak hizmete devam ettiklerini belirterek Tokat Merkez OSB'nin 3'üncü etap genişleme alanın yatırım programına alınması noktasında paylarına düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

 

TOPLAM 8.6 MİLYON LİRALIK 2 PROJE

Varank, Erbaa için değerli iki projenin açılışını yaptıklarına işaret ederek yaklaşık 4,2 milyon liralık bütçeyle inşa edilen Soğuk Hava Deposu'nun 2 bin 400 ton kapasiteye sahip olduğunu anlattı. Bu depo sayesinde bitkisel ürünlerin üretiminin artırılacağını ve sezon içinde yaşanan fiyat dengesizliklerinin giderileceğini dile getiren Varank, diğer bir projenin de 4,4 milyon lira bütçeli mezbaha yapımı olduğunu belirtti.

 

MODERN TESİS

Varank, projeyle Erbaalıların 50 büyükbaş ve 100 küçükbaş kapasiteli toplamda 2 bin 400 metrekarelik modern bir tesise kavuşacağına işaret ederek "Sanayiden kültüre, gıdadan tarıma her alanda verdiğimiz desteklerle Tokat'ı da Erbaa'yı da el üstünde tutmaya devam ediyoruz. Tokat'ın ülkemizin parlayan yıldızlarından birisi olması için çalışıyoruz." dedi.

 

Törende Tokat Valisi Ozan Balcı, AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl ile ASKON Genel Başkanı ve OmaFil Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da birer konuşma yaptı. Daha sonra Bakan Varank ve beraberindekiler, kurdele keserek projelerin açılışını gerçekleştirdi.

 

AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, İl Genel Meclis Başkanı Erol Duyum ve AK Parti Tokat İl Başkanı Cüneyt Aldemir, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin de törene katıldı. Açılış töreninin ardından Bakan Varank, fabrikayı inceleyerek çalışanlarla sohbet etti.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1