JCR'den Ağaoğlu'na 'Yüksek Derecede Yatırım Yapılabilir' notu

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Ağaoğlu Şirketler Grubu bünyesindeki Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri AŞ'yi yüksek derecede yatırım yapılabilir kategoride değerlendirerek, notlarını yükseltti.

Ağaoğlu Şirketler Grubu açıklamasına göre, JCR, grubun iştiraklerinden Akdeniz İnşaat'ın Uzun Vadeli Ulusal Notunu BBB+ (Trk)'dan A- (Trk)'ye, Kısa Vadeli Ulusal Notunu ise A-2 (Trk)'dan A-1 (Trk)'ye yükseltti, görünümlerini ise "stabil" olarak belirledi.
 
Kuruluş, şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Yerel Para Notlarını ise 'BBB-' olarak belirlerken, Destekleme Notunu 2, ortaklardan Bağımsızlık Notunu ise AB olarak gösterdi.
 
JCR, yaptığı açıklamada, 2013 yılında da büyümesini sürdüren grubun devam eden prestijli projelerinin ve etkili pazarlama politikalarının katkısıyla satış hacmini oldukça yükselttiğini ve esas faaliyetlerinden önemli miktarda kaynak ve likidite oluşturduğunu belirtti.
 
Marka bilinirliği ve etkin fiyatlama yöntemlerinin katkısıyla gelişen iş hacmine paralel olarak, varlık ve öz kaynak büyüklüğünü artıran grubun faaliyetlerinin önemli bölümünü satışlardan elde edilen kaynaklarla fonlamaya ve finansal borçlarını azaltmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, şunlar da kaydedildi: 
 
"Ayrıca, gerçekleştirilen projelere yabancı yatırımcıların ilgisi de artarak devam etmektedir. Esas faaliyet gelirlerinde ve etkinlik oranlarındaki artış, dışsal kaynak miktarının ve ihtiyacının azalması, sektörün konjonktürel değişikliklerine uygun pozisyon belirleme kabiliyetine ulaşması uzun-kısa vadeli notların artışının temel dayanaklarını olmuştur. Aynı zamanda, grubun piyasadaki olumlu pozisyonu ve yetkin yönetim yapısının yanında, bilançonun taşıdığı döviz pozisyonu dikkate alındığında uzun vadeli uluslararası yabancı ve yerel para notu 'BBB-' olarak teyit edildi. Destekleme Notunun ise Yeterli (2) seviyeye ulaşmasında grubun bağlı olduğu Ağaoğlu ailesinin finansal güçlülük düzeyi ve ihtiyaç halinde grubu destekleme arzusu, yaratılan istihdam kapasitesi ve firma faaliyetlerinden sağlanan faydaları etkili oldu. Bağımsızlık Notu ise içsel kaynak yaratma kapasitesi ve mevcut borçlanma oranı dikkate alındığında (AB) olarak belirlendi."
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ağaoğlu Grup Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı ise şunları kaydetti:
 
"Grup şirketlerinden Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.'nin bu hızlı yükselişi bir tesadüf değil, bu durum belirlenen kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin neticesinde oluştu. Orta vadede Maslak 1453 İstanbul ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi mega projelerden sağlanan kaynakların yenilenebilir enerji yatırımlarına, kısmen de grubun turizm yatırımlarına yönlendirilecek. Yeni gayrimenkul projeleri ise bünyedeki arsa stoğu üzerinde geliştirilecek ve kredileri minimum düzeyde tutmaya devam ederek, öz kaynaklar ile büyüme stratejileri devam edecek."
İçerik Yanı Reklam 3