Karşılaştırmak doğru olmaz

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik merasimi dolayısıyla başkent Zagreb'de bulunan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye ile eş zamanlı AB'ye katılım müzakerelerine başlayan Hırvatistan ile Türkiye'yi karşılaştırmanın çok doğru olmadığını söyledi.

Bağış, ''Bu elma ile armudu karşılaştırmak gibi olur. Hırvatistan 4,5 milyon nüfuslu bir ülke, Türkiye ise 76 milyon nüfusuyla Avrupa'nın şu anda en dinamik ülkelerinden bir tanesi, en hızlı büyüyen ekonomisi, en güçlü ordusuna sahip bir ülke'' dedi.

Hırvatistan'ın AB'ye alınması dolayısıyla başkent Zagreb'de düzenlenen törenlere katılan Bağış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ziyaret çerçevesinde önemli temaslarda bulunduğunu ifade etti. 

Bakan Bağış, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Danimarka Avrupa Birliği Bakanı Nicolai Wammen, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, İsveç Dışişleri Bakanı Karl Bildt, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle, Fransa Avrupa Birliği Bakanı Tieri Repedan ve çok sayıda yetkiliyle temas kurma, tanışma, sohbet etme, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini değerlendirme imkanı bulduğunu söyledi.

Zagreb'de son derece verimli bir gün geçirdiklerini ifade eden Bağış, şöyle konuştu:

"Bu temaslarımızın sonrasında Türkiye'ye gidip hem vize muafiyeti konusunda hem AB ile açılması öngörülen Mali Politikalar faslı ile ilgili hazırlıklar konusunda hem de siyasi konuların ele alınacağın 23. ve 24. fasıllar konusunda çalışmalarımızı daha iyi bir şekilde yönlendirme imkanı bulacağız. Ben bir kez daha Hırvat dostlarımızı, komşularımızı kutluyorum. Gerçekten 8 yılda önemli bir çaba ortaya koydular."

"Hırvatistan ile Türkiye'yi karşılaştırmak çok doğru olmaz"

Hırvatistan ile Türkiye karşılaştırmanın çok doğru olmadığını belirten Bağış, şöyle konuştu:

"Bu elma ile armudu karşılaştırmak gibi olur. Hırvatistan 4,5 milyon nüfuslu bir ülke, Türkiye ise 76 milyon nüfusuyla Avrupa'nın şu anda en dinamik ülkelerinden bir tanesi, en hızlı büyüyen ekonomisi, en güçlü ordusuna sahip bir ülke. Hem Türkiye'nin Avrupa Birliği standartlarında bir ülke olması için hem Avrupa'nın kendi geleceğine daha emin adımlarla yürüyebilmesi için AB müzakere sürecimiz çok çok önemlidir. Daha evvel de defalarca vurguladığım gibi, sürecin kendisi sonuçtan çok daha önemlidir. Bu yüzden reformlarımıza odaklanmaya devam edeceğiz, durmak yok reforma devam."

İçerik Yanı Reklam 2