Kültepe kazıları 5 bin yıl sürebilir

Kayseri'deki Kültepe Höyüğünün kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültepe tabletlerinin UNESCO'nun Dünya Belleği listesine alınması için çalışma başlattığını bildirdi. 

Vali Orhan Düzgün, Kayseri-Sivas karayolunun 20. kilometresindeki kazı alanını ziyaret ederek, Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kulakoğlu, Kültepe'nin Anadolu tarihini başlatan bir merkez olduğunu belirterek, 4 bin yıl önce Asurlu tüccarların Kültepe'ye gelerek buradaki insanlara okuma yazmayı öğrettiklerini ve bu sayede Anadolu'nun ilk kez yazılı tarihe girdiğini  anlattı.

Kulakoğlu, "Yeni kazılar 4 bin yıllık tarihin daha da erkene çekilebileceğini gösteriyor. Günümüzden 4 bin 400 yıl öncesine kadar inen bir tarihi dönemden bahsetmek mümkün. Buradaki kazılarda şu ana kadar 23 bin 500 çivi yazılı tablet bulundu ama Kültepe maalesef çok büyük bir yer. Belki yüzde 1'lik bölümü kazılabildi. Dolayısıyla da tablet sayısı birkaç yüzbini bulacak. O anlamda da bütün ön Asya'daki en büyük kolleksiyonu oluşturuyor. Bu kolleksiyon da özel, tüccarların kolleksiyonu. O nedenle de ayrı bir önem kazanmış vaziyette. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kültepe tabletlerinin UNESCO'nun Dünya Belleği listesine alınması için çalışma başlattı. İnşallah sayın valimizin döneminde bunu da gerçekleştiririz. Boğazköy tabletlerinden sonra Kültepe tabletleri de bu listeye girmiş olur. Tabi ki bu ülkemiz ve Kayseri için önemli bir kazanç olur" dedi.

- "5 bin yıl sürecek"

Kulakoğlu, Kültepe kazılarında 66. yılına girdiklerini hatırlatarak, "Buraya gelen bütün misafirlerimiz 'Daha kaç sene kazacaksınız' diye soruyor. Kültepe'nin tarihi 5 bin yıl öncesine kadar gidiyor, Kültepe'yi açığa çıkarmak da 5 bin yıl sürecek. Bu iş 50-100 yılda bitecek değil. Benden sonra herhalde yaklaşık yüz nesil burada kazı yapacak. Onun için işimiz çok" diye konuştu.

- İlk kazmayı Düzgün ve Özhaseki vurdu

Daha sonra Vali Orhan Düzgün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, tepe bölgesindeki kazı alanında incelemelerde bulundu.

Buradaki ilk kazı çalışmalarının 1948 yılında Türk arkeologların duayenlerinden Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında yapıldığını anımsatan Düzgün, şunları kaydetti:

"Sadece Kayseri'nin değil, Anadolu'nun, hatta dünya tarihinin aydınlatılması konusunda buradaki kazı çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kayseri bir ticaret kenti olarak bilinir, Kayserililer ticari zekasıyla meşhurdur ama bunun kökeninin Kaniş Karum'dan kaynaklandığını, burada bulunan tabletlerden pek çok ticari anlaşmaların olduğunu görüyoruz. Buradan çıkan eserler müzelerimizde değerlendiriliyor. Kazı çalışmalarına büyük önem ve destek veriyoruz. Kayseri'nin bir sanayi ve ticaret şehri olması yanında bir kültür kenti olması için de bundan sonra desteğimizi artıracağız."

Konuşmaların ardından Düzgün ve Özhaseki ilk kazmayı vurarak bu yıl ki kazı çalışmalarını başlattı.

 

İçerik Yanı Reklam 1