Tübitak 29. bilim olimpiyatları ödül töreni

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Geçtiğimiz yıl kız öğrencilerin bilgisayara olan ilgilerini artırmak amacıyla İsviçre’nin ev sahipliğinde ilk kez Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı düzenlendi. 16-23 Ekim 2022’de bu olimpiyatın ikincisine Antalya’da ev sahipliği yapacağız.

 

Bakan Varank, Antalya EXPO 2016 Kongre Merkezi’nde düzenlenen TÜBİTAK 29. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni’ne katıldı. Bilgisayar, matematik, biyoloji, fizik ve kimya alanlarında yapılan sınav sonucunda 174 öğrencinin madalya almaya hak kazandığını kaydeden Varank, “Kazandığınız madalya altın olmuş, gümüş olmuş, bronz olmuş önemli değil. Değer verdiğimiz kıstas hiçbir zaman bunlar olmadı. Sizleri hiçbir zaman salt sonuçlarla değerlendirmedik. Burada değerli gördüğümüz esas nokta, sizin bu yaşlarda gösterdiğiniz gayrettir, özveridir.” ifadelerini kullandı.

 

ZİRVEYE TAŞIYACAK

İki hafta boyunca eğitim kamplarında verimli çalışmaların, gençleri bölgesel ve uluslararası bilim olimpiyatlarında zirveye taşıyacağını belirten Varank, 2021’de uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında öğrencilerin 5 altın, 23 gümüş, 32 bronz olmak üzere 60 madalya ve 2 mansiyon kazandığını vurguladı.

 

BİLİMLE TEKNOLOJİ BULUŞMASI

Varank, eğitim kampının Antalya’da yapılmasının önemli olduğuna değinerek, “EXPO’nun açılışıyla bu muhteşem salonu da Antalya’ya kazandırdığımızı hatırlıyorum. Buranın çevresindeki mekanları bilime ve teknolojiye daha fazla kazandırmak için istişarelerimizi yapıyoruz. Bilimde ve teknolojide bu alanı daha fazla görmüş olacağız. Turizmin, tarımın yanında bilimle teknolojiyle buluşturacağız.” dedi.

 

TER DÖKECEKLER

Bu sene ikinci aşamayı geçen gençlerin olimpiyatlarda ter dökeceğinin altını çizen Varank, “Bir ülkenin tam bağımsızlığı bilim ve teknolojideki bağımsızlığıyla doğru orantılıdır. Bu bağlamda sizlerin bilim ve teknoloji alanında elde ettiği her bir başarı, ortaya koyduğu her bir yenilik ülkemizin güçlü yarınlarında önemli roller oynuyor. Ülkemizin dünya arenasında elinin güçlü olmasını sağlıyor. Bu yüzden biz her zaman diyoruz ki bilimin, araştırmanın, geliştirmenin, yenilikçiliğin, girişimciliğin peşinden koşan her bir birey başımızın tacıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızı yakından tanıyanlar, bilim insanlarına, girişimcilere verdiği değeri bilirler.” diye konuştu.

 

BECERİLERİN ETKİNLİĞİ

TÜBİTAK programlarıyla bilim ve teknoloji yapmak isteyen herkese destek olduklarını bildiren Varank, “Daha önce bir yerden mezun olanların bir ya da iki yabancı dil bilmeleri beklenirdi. Bu dillerden en az biri önümüzdeki dönem için bir yazılım dili olacak. Kodlama yeteneğiyle beraber algoritma oluşturma becerileriniz sorgulanacak. Becerilerin etkinliği ön plana çıkacak. On parmağınız ve klavyeniz sizin en değerli enstrümanlarınız olacak. Veriyi ne kadar iyi kullanabildiğiniz, veriden elde edeceğiniz sonuçlar ve bu sonuçlarla neler yapabildiğiniz farkınızı ortaya koyacaksınız. Bu yüzden artık kodlama ve veri analizi yetkinliği üniversiteden ortaöğretime hatta ilköğretime kadar indi. Bu değişime insan kaynağımızı ne kadar iyi hazırlayabilirsek o kadar başarılı olabiliriz.” ifadelerini kullandı.

 

AVRUPA KIZLAR BİLGİSAYAR OLİMPİYATI

Ülkenin geleceğine ve inovasyon ekosistemine sağlanacağı katkının önemini aktaran Varank, “Herkesin gurur duyacağı bir müjde vermek istiyorum. Geçtiğimiz yıl kız öğrencilerin bilgisayara olan ilgilerini artırmak amacıyla İsviçre'nin ev sahipliğinde ilk kez Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı düzenlendi. 16-23 Ekim 2022'de bu olimpiyatın ikincisine Antalya'da ev sahipliği yapacağız. Antalya markası bu alanda da ülkemizi gururlandıracak. Bu olimpiyatta ülkemizi temsil edecek kızlarımıza başarılar diliyorum. Kızlarımızı bu olimpiyatta birinci olarak görmek istiyoruz.” dedi.

 

ÖDÜLLERİ TAKDİM ETTİ

Bakan Varank, konuşmasının ardından protokol üyeleriyle, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında ödül alan öğrenciler ile komite başkanlarına madalya ve plaketlerini takdim etti.

 

Törene, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, İbrahim Aydın, AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ve çok sayıda öğrenci ile aileleri katıldı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2