Türkiyede Sabah namazında Çanakkale şehitlerini andı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, 81 il ve 957 ilçede, sabah namazında anma programı düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla 81 il ve 957 ilçede, sabah namazında anma programı düzenlendi.

Eyüp Sultan Camisi'nde de sabah namazında Çanakkale şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. 

Namaz ve duaların ardından vatandaşlara, Çanakkale Savaşı'nda askerlerin yediği buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmek ikram edildi.

Ankara'da Hacı Bayramı Veli ve Maltepe camilerindeki programlarda Çanakkale şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. 

Hacı Bayramı Veli Cami'sindeki programa Ankara İl Müftüsü Mefail Hızlı, Maltepe Camisi'ndeki programa ise Çankaya Hamdi Gevher katıldı. Hızlı ve Gevher günün önemini ve Çanakkale'de savaşan askerlerdeki üstün manevi ruhun zaferin kazanılmasında oynadığı rolü vurgulayan konuşmalar yaptı.

Gevher, Maltepe Camisi'nde yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'na katılan askerlerin Allah'a olan imanlarının ve sahip oldukları üstün manevi ruhun zaferin kazanılmasındaki önemini vurguladı. 

Camiden çıkışta halka Türk Kızılay'ı tarafından lokum verilirken, Ensar Vakfı da vatandaşlara buğday çorbası, şekersiz üzüm hoşafı ve tayın ekmeğinden oluşan "asker tayını" ikram etti.

Edirne

Edirne'de, Mimar Sinan'ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camisi'nde düzenlenen programda eller şehitler için açıldı. Sabah namazının ardından Selimiye Camisi, çevre illerden ve Batı Trakya'dan gelenlerle doldu.

Çanakkale kahramanları için dua edilmesinin ardından, mevlit okutuldu.

İlahilerin söylendiği programda kadınlar da şehitler için yasin-i şerif okudu.

İl Müftüsü Emrullah Üzüm, duanın ardından, Türkiye'nin birçok yerinden vatan savunması için gelen kahramanların büyük bir iman ve kardeşlik örneği sergilediğini söyledi.

Üzüm, Çanakkale'de vatanı, milleti için şehadet şerbetini içen şehitlere rahmet diledi.

Programın ardından, Çanakkale ruhunu yaşatmak için Mimar Sinan Vakfı'nda vatandaşlara çorba ikram edildi.

Elazığ

Elazığ'da Yeni Cami'de okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından, şehitlerin ruhları için tamamlanan 3 bin 500 hatimin duası edildi.

Elazığ Müftülüğü'ne bağlı ilahi topluluğunun okuduğu ilahi ve kasidelerin ardından vatandaşlara çorba ikramı yapıldı.

Bayburt

Bayburt'taki anma programında, yüzlerce kişi sabah namazı için tarihi Ulu Cami'de kılınan namazın ardında Kur'an-ı Kerim başta olmak üzere ilahiler, kasideler ve tekbirlerle şehitlerin ruhlarını şad etti.

İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, sabah namazının ardından yaptığı açıklamada, Çanakkale'de 100 yıl önce bugün tarih yazıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Onlar çok genç yaşta üniversite son sınıftan ayrılıp savaşa gittiler, bir daha geri dönmediler. Bu vatan için canlarını feda ettiler. Bizler de onun için bu sabah uykumuzdan keserek üzerimize farz olan sabah namazını kılarak aziz şehitlerimiz ruhları için kısa da olsa bir program gerçekleştireceğiz. O gün onların yediği şekersiz üzüm hoşafını yiyerek yine o gün onların yaşadığını hissetmeye çalışacağız."

Aksoy'un konuşmasının ardından okunan Kur'an-ı Kerim, kaside ve ilahilerin ardından cami çıkışında vatandaşlara, Çanakkale Savaşı'nda askerlerin yediği şekersiz üzüm hoşafı ile ekmek ikram edildi.

Malatya

Malatya'da, Yeni Cami'de sabah namazı sonrası okunan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi.

Programında konuşan İl Müftüsü Ümit Çimen, bugün Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü olduğunu belirterek, bunun tarihin en önemli zaferlerinden biri olduğunu söyledi.

Çimen, tarihin unutulmaması gerektiğini anlatarak, "Üzerinde yaşadığımız vatanımız, toprağımız dünyada bedeli ödenen en önemli toprak parçalarından biridir. Çanakkale'de yatan 250 bine aşkın gencin de hayalleri vardı. Onlarında zevkleri, sefaları, arzuları, emelleri vardı ama kimi 15, kimi 18, kimi 20'sinde toprağın kara bağrına girdi" diye konuştu. 

Konuşmanın ardından camiye gelenlere ikramlarda bulunuldu. 

Diyarbakır

Diyarbakır Merkez Sur İlçesindeki Suffa Cami'nde de sabah namazında şehadete eren askerlerin ruhları için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Bilecik

Bilecik'te Şerif Paşa Camisinde sabah namazının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.

Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk ve çok sayıda vatandaşın katıldığı namazda İl Müftüsü Necati Akkuş'un Çanakkale ile ilgili yaptığı konuşmanın ardından dua edildi.  

Namaz çıkışı vatandaşlara çorba ikramı yapıldı.

Uşak

Uşak Müftülüğü ve Anadolu Gençlik Derneği Uşak Şubesi tarafından tarihi Ulu Cami'de sabah namazı sonrası etkinlik düzenlendi. 

Uşak Müftüsü Fuat Altındaş'ın kıldırdığı sabah namazı sonrası mevlid-i şerif okundu, şehitler için dua edildi. Namaz çıkışında cemaate Çanakkale Savaşı sırasında Türk askerlerinin menüsünde yer alan buğday çorbası, üzüm hoşafı ve arpa ekmeği ikram edildi. 

Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Ahmet Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, "100 yıl önce dedelerimiz nasıl büyük fedakarlıklar için ülke topraklarını korudularsa bizler de bugün aynı kararlılıkla hareket ediyoruz. Dedelerimizin hangi zorluklarda işgalci kuvvetlerle savaştıklarını hatırlatmak için Çanakkale menüsünü ikram ederek geçmişi ve şehitlerimizi anmak istedik" dedi. 

Adıyaman

Adıyaman'da, Ulu Cami'de düzenlenen programda, şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu. Daha sonra İl Müftü Yardımcısı Musa Çiftçi tarafından şehitler için okunan hatimlerin duası yapıldı ve şehitler için dua edildi.

Programın sonunda vatandaşlara ikramlarda bulunuldu

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3