Türkiye’nin İlk Yerli Plazma Üretim Tesisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin ilk yerli plazma üretim tesisinin 550 milyon avro yatırım değerine sahip olduğunu belirterek, "Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye’de üretimi daha önce gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Yani bu fabrika, dünyada bu alandaki 13'üncü tesis olacak." dedi.

Bakan Varank, ilaçta yerlileşmeyi hedefleyen "Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi" kapsamında Maxicells firması tarafından Silivri'de hayata geçirilen Plazma Ürünleri Üretim Tesisi'nin temelini attı. Tam kan bağışından elde edilen ancak kullanılmayıp çöpe giden plazmaların bu fabrikada değerlendirileceğini kaydeden Varank, "Bu projenin vatandaşlarımızın sağlığına yönelik katkıları ekonomik katkısının çok çok üzerinde. İnşallah Maxicells liderliğinde Türkiye'nin ilk kan ürünleri biyoloji laboratuvarı da kurularak önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar burada geliştirilecek." ifadelerini kullandı.

 

550 MİLYON AVRO’LUK YATIRIM

Varank, son dönemde devasa tesislerin açılışlarının ardı ardına gerçekleştiğini aktararak, “550 milyon avro yatırım değerine sahip plazma üretim tesisinin temel atma töreniyle karşınızdayız. Bu tesis, yaklaşık 66 bin metrekare kapalı alan sahip olacak ve 172 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor." diye konuştu. 

 

DÜNYADA 13’ÜNCÜ 

Fabrikanın kendi alanında dünyada 13'üncü tesis olacağını belirten Varank, "Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye'de üretimi daha önce gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Üretime geçtiğinde 450 vatandaşımıza ekmek kapısı olacak bu yüksek teknolojili tesis, Türkiye'den her yıl yurt dışına ödenen 1,2 milyar liralık rakamın yurt içinde kalmasını sağlayacak. Plazma ürünlerindeki en önemli husus olan kan tedariki konusu da Türk Kızılay'ı ile yapılan anlaşma neticesinde çözülmüş olacak." ifadelerini kullandı.

 

ADIMLARIMIZI KARARLILIKLA ATIYORUZ

Varank, ülkelerin büyük bir dönüşümden geçen sağlık sektörüne büyük çaplı yatırımlar yaptıklarına işaret ederek, "İlaç ve tıbbi cihazda ticaret hacmi 2 trilyon doların üzerindedir. Bilhassa pandemiyle birlikte sektörün ekonomik ve stratejik önemi net bir şekilde görüldü. Günümüzde giyilebilir ve mobil sağlık uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Bu bağlamda ülkeler büyük bir dönüşümden geçen sağlık sektörüne büyük çaplı yatırımlar yapıyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Mili Teknoloji Hamlesi öncülüğünde kendi kendimize yetebilen bir ülke olma yolunda adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz." şeklinde konuştu.

 

AKILLI YAŞAM VE SAĞLIKTA YENİ YOL HARİTASI

Akıllı yaşam ve sağlık alanındaki yeni yol haritasının gelecek yılın başında ilan edileceğini bildiren Varank, "Bu sene Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile hemoglobinden aglutinan serumlarına, çocuk felci aşılarından insülin içeren ilaçlara, ultrason cihazından bilgisayarlı tomografi cihazlarına kadar birçok ürünün geliştirilmesi için çağrıya çıktık. Sonuçlarını yakın zamanda açıklayacağımız hamle programıyla katma değeri yüksek bu ürünlerden yerli ve milli olarak üretebileceklerimizi ülkemizin ürün yelpazesine kazandıracağız." dedi.

 

PROJELERE DESTEK

Sağlık alanında firmaların yer aldığı kümelenmeleri tüm yurt sathında desteklediklerini ifade eden Varank, "Biyoteknoloji, ilaç, tıbbi cihaz, medikal ve genetik gibi sağlık teknolojileri alanına yönelik tematik kuluçka hizmeti sağlayan teknoloji merkezlerine KOSGEB aracılığıyla ciddi destekler veriyoruz. İlaç, sağlık ve medikal sektöründe yer alan AR-GE merkezlerimize sağladığımız muafiyetler, vergisel avantajlar şu anda 600 milyon liranın üzerine çıkmış durumda. Bunun yanında sağlık, tıbbi cihaz ve ilaç sektöründeki AR-GE projelerini TÜBİTAK aracılığıyla desteklemeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

 

AR-GE HARCAMALARI

2020 yılında AR-GE harcamalarının milli gelire oranının yüzde 1,09'a yükseldiğini aktaran Varank, "Bu oran, 2002 yılında sadece binde 5'ti. Asıl önemli olan ise bu AR-GE harcaması ve yatırımlarının özel sektör öncülüğünde artıyor olması. Harcamaların yüzde 65'ini, finansmanın da yüzde 57'sini özel sektörümüz gerçekleştirdi." dedi.

 

YATIRIMA DAVET

Gerek Türkiye'de yerleşik gerekse global firmaları yatırım yapmak üzere Türkiye'ye davet eden Varank, "Ülkemiz; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu rekabetçi iş ortamıyla, cazip teşvikleriyle, güçlü finans sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız için karlı ve güvenli bir liman konumdadır. 'Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim, hep birlikte kazanalım' diyorum." ifadelerini kullandı.

 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya gerçekleştirilen yatırımın önemine vurgu yaparak, "Gerçekten sadece Silivri'miz için değil, sadece İstanbul'umuz için değil, bütün ülke olarak tarihi bir yatırıma şahitlik ediyoruz." dedi.

 

Maxicells Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Kazancı ise Ağustos 2018'de SGK ile Maxicells arasında imzalanan Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Sözleşmesi kapsamında çalışmalarına başladıkları bu dev ve stratejik projenin, ilk günkü azim ve inançla devam ettiğini aktardı.

 

Temel atma törenine Bakan Varank’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ve çok sayıda davetli katıldı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3