Uluslararası Standardizasyon Konferansı

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Gelişmiş ülkelerin aslında ticarette her zaman bir adım önde olmasının nedenlerinden biri de standartlara uyan değil, standartları belirleyen ülkeler olmalarıdır.

2023 hedefleri doğrultusunda dünyadaki ilk 10 ekonominin içerisinde yer almayı planlayan ülkemizin de artık standartlara sadece uyan değil bu standartların hazırlanması aşamasında söz sahibi ülkelerden biri olması hızla önem kazanmaktadır.” dedi.

 

Türkiye ve Avrupa Birliği’nin (AB) ortak finansmanıyla Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) yürütmekte olduğu “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında Dünya Standartlar Günü Uluslararası Standardizasyon Konferansı gerçekleştirildi. Konferansa, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret Ekonomi ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Bartosz Przywara ile İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan katıldı.

 

TSE’NİN FAALİYETLERİNİ ÖNEMSİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, “Gelişmiş ülkelerin aslında ticarette her zaman bir adım önde olmasının nedenlerinden biri de standartlara uyan değil, standartları belirleyen ülkeler olmalarıdır. 2023 hedefleri doğrultusunda dünyadaki ilk 10 ekonominin içerisinde yer almayı planlayan ülkemizin de artık standartlara sadece uyan değil bu standartların hazırlanması aşamasında söz sahibi ülkelerden biri olması hızla önem kazanmaktadır. Bu hususlar dikkate alındığında, standardizasyon faaliyetlerinde yer almanın ülkemizde alanında uzman her sanayicinin üzerine düşen milli bir sorumluluk olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu doğrultuda, dijital dönüşümün tüm alanlarda kendisini hissettirdiği bir ortamda, standardizasyon faaliyetlerine katılımı ve takip etmeyi kolaylaştıracak bir alt yapıyı oluşturmak da ihtiyaç haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

 

STANDARDİZASYON İÇİN YENİ PLATFORM 

Bu alt yapının ise Türk Standardları Enstitüsünün bir süredir yürüttüğü IPA projesinin çıktılarından biri olan, standardizasyon faaliyetlerine ilgili paydaşların hızlı ve pratik ulaşıp aktif katılım sağlayabilecekleri yeni bir platformla hizmete sunulacağını bildiren Büyükdede, platformun, Türkiye’nin standardizasyon süreçlerine sürekli gelişen teknik kabiliyetleri ile kıymetli katkılar sunacağına inandığını söyledi.

 

Büyükdede, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı ISO’nun en düzey yönetim organı olan konsey üyeliğine seçilen TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’i kutladı.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALİTE

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Demircan, sürdürülebilir kaliteye karşı oluşturulacak güvenin, standart kavramını izah ettiğini belirtti. Demircan, salgın sürecinde Türkiye’de dünya ile eş zamanlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve TSE’nin katkıları ile güvenli, turizm kriterlerinin oluşturulduğunu anımsatarak, “Standardizasyon kavramının deneyimlerden ders çıkarmaya teşvik eden ve tecrübelerimizin gelecek nesle aktarılmasına öncülük eden yapısı doğru mesajları aldığımızda hiç şüphesiz ki ülkemizin kalkınma politikalarına artı katmaya devam edecektir.” diye konuştu.

 

PROFESYONEL YAKLAŞIM

TSE Başkanı Şahin, “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi”nin, standardizasyon çalışmalarına profesyonel bir yaklaşım getirdiğini belirterek, projenin, Türkiye’deki standardizasyon sistemini 81 ile yaymayı, etkinliğini, verimliliğini ve paydaş katılımını iyileştirerek standardizasyon konusunda kamuoyu bilincini oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.

 

STANDARDİZASYON PLATFORMU

Standardizasyon Platformu aracılığıyla, standardizasyon süreçlerine ilgili tarafların katılımını amaçladıklarını ifade eden Şahin, “Yeni ürün ve hizmetlerin küresel pazarda yer alabilmesi için uluslararası standartların belirlenmesinde yer alan firmaların pazardan ilk pay alanlar olduğunu görüyor, şahitlik ediyoruz.” dedi.

 

TSE’NİN LİDERLİĞİNDE

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret Ekonomi ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Przywara, Gümrük Birliği’nin katkısıyla Türkiye ile Avrupa’nın önemli bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirtti. Bu ticaret hacminin gelişmesinde TSE, Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türk Akreditasyon Kurumu görünmez bir şekilde, sessiz olarak çok önemli etki yarattığını anlatan Przywara, “Türkiye’nin gerçekten çok önemli bir standardizasyon geleneği var ve TSE’nin liderliğinde çok da etkin bir sistemi var.” dedi.

 

ORTAK DİL

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Saruhan, bugünün pazarlarında yaşanan zorlu rekabet şartlarının, sanayicileri değişime ve gelişime zorladığını aktararak, değişime ayak uydurabilen, değişimi ve gelişimi sürdürülebilir hale getirebilen ülkelerin bir adım önde olacağı mevcut ekonomik konjonktürde, uluslararası ticaretin olmazsa olmaz kurallar manzumesi ve ortak dili olarak standartların öneminin bir kat daha arttığını dile getirdi.

 

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Büyükdede ve Bakan Yardımcısı Demircan, Standardizasyon Ödül Töreni’nde standartların gelişmesine katkı sunanlara ödüllerini takdim etti.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2