Wef Sürdürülebilir Kalkınma Etki Zirvesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın ülkelere yüklediği zorunlulukları fırsata dönüştürmek için Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı hazırladıklarını belirterek, "Eylem planıyla sektörlerimiz, hem Avrupa Birliği (AB) ile ekonomik entegrasyonu koruyacak hem de daha düşük karbon içerikli ürünleri piyasaya sunarak küresel değer zincirlerindeki konumunu daha güçlü ve sürdürülebilir hale getirecektir.

Bakan Varank, 20-23 Eylül'de Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından çevrim içi düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Etki Zirvesi katıldı. "Making Better: The Future of Manufacturing by 2030" başlıklı oturumda konuşan Varank, geçen yıl WEF tarafından yürütülen "4. Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı"na katıldıklarını anımsatarak, 130'dan fazla 4. Sanayi Devrimi teknoloji kullanım senaryosuyla gerçek bir üretim ortamı sunan MEXT'in; Dijital Fabrika, Olgunluk Değerlendirme Merkezi, Ekosistem ve Yetkinlik Geliştirme Merkezi olmak üzere dörtlü bir oluşumdan meydana geldiğini belirtti.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

4. Sanayi Devrimi için global ölçekte en etkili dijital olgunluk değerlendirme programlarından biri olan SIRI'yi (Smart Industry Readiness Index) MEXT aracılığıyla Türkiye'de işletmelerin kullanıma açtıklarını bildiren Varank, "Küresel iş ortağımız WEF tarafından önerilen SIRI ile ölçek ya da sektör fark etmeksizin tüm şirketler; dijital dönüşüm yolculuğunda nerede olduklarını görebilecek, bu yolculuğu en hızlı ve etkili şekilde tamamlamak için uygulanabilir bir yol haritasına sahip olacaklar." diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Varank, sürdürülebilirlik konusunun önemine işaret ederek, "Tedarikçi tabanını ve iş ortamını Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu hale getiremeyen ülkeler, oyunun dışında kalma riskiyle karşı karşıya. Artan sayıda çok uluslu şirket, halihazırda yalnızca sosyal ve çevresel standartlarına uyan tedarikçilerle çalışmaya başladı." ifadelerini kullandı.

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI 

İş ortamının ve düzenleyici yapının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumluluğunu artırmak için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Varank, "Avrupa Yeşil Mutabakatı, özellikle Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile küresel değer zincirleri üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacaktır. Anlaşmanın olası olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve ülkelere yüklediği zorunlulukları fırsata dönüştürmek için Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı hazırladık. Bu eylem planıyla sektörümüz, hem AB ile ekonomik entegrasyonu koruyacak hem de daha düşük karbon içerikli ürünleri piyasaya sunarak küresel değer zincirlerindeki konumunu daha güçlü daha sürdürülebilir hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

YATIRIMCI HARİTASI

Bu kapsamda, yakın zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Türkiye Yatırımcı Haritası"nı hazırladıklarını belirten Varank, "Yatırımların büyüklüğü kadar kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği de önemli. Haritamız, sürdürülebilir odaklı yatırımları hızlandırmayı ve Türkiye'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda ilerlemesini sağlayacaktır." dedi. 

KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ev sahipliğinde çeşitli sektörlerden, disiplinlerden ve coğrafyalardan uzmanları, araştırmacıları ve politika yapıcıları bir araya getiren zirvenin ilk gününde, küresel iş birliğini ilerletmek için ihtiyaç duyulan yeni araçlar, politikalar ve teknolojilerden yararlanarak ekonomilerin nasıl canlandırılacağı ele alındı.

YENİLİKÇİ POLİTİKA VE GİRİŞİMLER

İkinci gün ise yenilikçi politikaları ve girişimleri ölçeklendiren, sağlık sistemleri, beceriler, eğitim ve toplum genelinde eşitlik ve adaleti yerleştiren kapsayıcı bir iyileşmeyi sağlamak için yapılması gerekenlerin tartışıldığı oturumlar düzenlendi.  

 

ORTAK EYLEMLER

Üçüncü günde, ülkelerin ve sanayilerinin sıfır emisyona yönelik mevcut durumlarını değerlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma konusunda finansal olanakları geliştirmek için iklim konusunda ortak eylemler paylaşıldı. 

GIDA SİSTEMİ

Etkinliğin son gününde ise çok ortaklı, kapsayıcı, eşitlikçi, sürdürülebilir ve sağlıklı gıda sistemlerine yönelik eylemleri harekete geçiren gelecekteki gıda sistemi tartışılıyor. 

Zirveye, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da katıldı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2