Çikolata kistinde kapalı ameliyat yöntemi yumurtalıkları koruyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Önder Koç, çikolata kistlerinin ciddiye alınması gereken önemli bir sorun olduğunu belirterek, kapalı cerrahi yöntem sayesinde kadınların yumurtalıklarının daha iyi korunacağını söyledi.

 Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Önder Koç, çikolata kistlerinin ciddiye alınması gereken önemli bir sorun olduğunu belirterek, kapalı cerrahi yöntem sayesinde kadınların yumurtalıklarının daha iyi korunacağını söyledi.

Kadınların üreme sağlığını olumsuz etkileyen çikolata kistlerinin ciddiye alınmasında yarar olduğunu belirten Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Önder Koç, şöyle konuştu: “Çikolata kisti bizim tıpta endometriozis dediğimiz hastalığın yumurtalıktaki formudur. Her adet döneminde bir kanama yaratıyor bu kistik yapı, çikolata kistinin tedavisinde öncelikle hastayı cerrahi işlem yapmalı mıyız? yapmamalı mıyız? o ön plana çıkıyor. Burada hastada istediğimiz şey nedir? Hasta bize gelirken hangi şikayetle geliyor? Ağrı şikayeti mi, kasık ağrıları mı yoksa gebe kalmasında yaşanan zorlukları mı? Biz bunu değerlendiriyoruz. Çikolata kistinin büyüklüğü, yumurtalara verdiği hasar, yumurtalık da oluşturduğu rezerv bozukluğu bunların hepsi değerlendirildikten sonra önce hastaya cerrahi işlem yapılıp yapılmamasına karar veriyoruz. Cerrahi yapılmasına karar verilen hastada en önemli sorun, bu cerrahi işlem açık mı, kapalı mı olacak? Hastanın kafasını karıştıran bu sorundur.”
Kapalı cerrahi yönteminin dünya da altın standart olarak öne çıkan bir yöntem olduğunun altını çizen Koç, bu yöntemin ehliyetli kişilerin elinden çıkması gereken bir yöntem olduğunu belirtti.

“YUMURTALIKLARIN KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Kapalı cerrahi yöntem sayesinde kadınların yumurtalıklarının daha iyi korunduğunu kaydeden Koç, “Böyle bir durum büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü yüksek çözünürlü kameralarla, büyük büyütmelerle yapılan bir ameliyat. Dolayısıyla sizin yumurta dokunuzu, yumurta rezervinizi çok daha net bir şekilde koruyor. Burada hastalarımız şüpheye düşmemeli, açık mı kapalı mı olacak şeklinde. Açık olan şey daha net görülür diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“ÇİKOLATA KİSTİNİN TEDAVİSİNDE CERRAHİ ÖNEM TAŞIYOR”
Çikolata kisti hastalığının tekrar eden bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Koç, şunları söyledi: “Biz bu hastalığı ameliyat edeceksek, bunun faydasını, niçin ameliyat ettiğimizi, ne hedefliyoruz bunu çok net olarak öncesinde karar vermeliyiz. Kistin tedavisinde cerrahi büyük bir önem taşıyor. Bu kronik bir hastalıktır, kronik bir hastalık olduğu için de tekrarlama olasılığı vardır. Bu nedenle kapalı ameliyat tecrübeli eller de yapılırsa cerrahi bu hastalar için büyük bir şanstır.”

ÇİKOLATA KİSTLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Doç. Dr. Koç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Çikolata kistinde, cerrahi yöntem olarak kapalı cerrahi yöntemler dünya da altın standarttır. Türkiye’de de kullanılmaya başlanmıştır. Sağladığı fayda büyük çözünürlü kameralar, küçük aletlerle yapılan mikro cerrahi ve yumurtalık rezervinin korunmasıdır. Bu nedenle kapalı cerrahi yöntemleri tedavisini çikolata kistlerinde yaygın olarak öneriyoruz. Kapalı ameliyattan sonra hasta yaklaşık 6 saat sonra normal rejimine başlar. Ayağa kalkar ve yürümeye başlar. Bu nedenle hasta için büyük bir konfor, büyük bir avantajdır.”

İHA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1