Adana’ya 1,7 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisinin 2024 yılında tamamlanarak üretime geçmesinin hedeflendiğini belirterek, “Buradaki üretim polipropilen ithalatımızın yüzde 20'sini karşılayacak. Böylece ülkemizin cari açığına 250 milyon dolarlık pozitif yönde katkı sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi Temel Atma ve Adana'da Yapımı Tamamlanan Projelerin Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Tesisin inşa edileceği Ceyhan Endüstri Bölgesinin 2007 yılında kurulduğunu anımsatan Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi: 

 

1.7 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM: Amacımız, burada ülkemiz sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerden biri olan polipropilenin üretilmesini sağlamaktı. Bu işi üstlenen şirketimiz Ceyhan’da 1,7 milyar dolarlık bir yatırım yapacak. Gençler, yatırımcımızın ham maddesini temin edeceği Cezayir’in milli enerji şirketiyle ortak olarak bu işe başladı. 

 

EN İLERİ TEKNOLOJİ: Tesisin 2024 yılında tamamlanıp üretime geçmesi şu anda hedefleniyor. Buradaki üretim inşallah polipropilen ithalatımızın yüzde 20’sini karşılayacak, böylece ülkemizin cari açığına 250 milyon dolarlık pozitif yönde katkı sağlanacak. Tamamı geri dönüştürülebilir, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim ilkeleriyle faaliyete geçirilecek bu tesis, kendi alanında dünyanın en ileri teknolojileriyle kurulacak. 

 

İŞ BİRLİĞİ: Bu yatırım sayesinde Türkiye’nin ihracatında otomotivin ardından, 20 milyar dolarlık rakamıyla ikinci sırada yer alan kimya sektöründe dış ticaret açığı vermekten kurtulacağız. Türkiye’miz ve Adana’mız için gerçekten çok önemli bu yatırımın şimdiden ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Yatırımcı firmamıza, Cezayirli ortağına ve inşa sürecinde iş birliği yapacağı kuruluşlara teşekkür ediyorum. 

 

YATIRIMCIYA ÇAĞRI: Türkiye’ye güvenip yatırım yapan hiç kimse pişman olmaz, tam tersine sağladığı büyük kazançla hep memnuniyet duyar. Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm yatırımcıları küresel üretim ve lojistik sisteminin yeni baştan kurulduğu şu dönemde Türkiye’nin kendilerine sunduğu imkanları ve fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum. Gelin hep birlikte kazanalım diyerek kapılarımızın yatırımcılara sonuna kadar açık olduğunu bir kez daha tekrarlamak istiyorum.

 

26 FABRİKA: Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçen 26 fabrikamızın da açılışlarını yapıyoruz. Hep birlikte görüyoruz, hemen yanı başımızdaki Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerin hemen tamamı ihtiyaçlarını karşılamak için nereye yöneldiler? Ülkemize yöneldiler. İhracatımız her ay rekorlar kırarak artıyor. Fabrikalarımız harıl harıl çalışıyor, istihdam salgın öncesi dönemin dahi üstüne çıktık, böylece ülkemiz 2020’de yüzde 1,8 büyürken bu yılın ilk çeyreğinde 7.2, ikinci çeyrekte 21,7 büyüme oranlarıyla yükseliş trendini sürdürdü. 

 

83 BİN İLAVE İSTİHDAM: Açılışını yaptığımız Ceyhan Endüstri Bölgesi gibi 23 tane büyük ölçekli yatırım içeren projeyi de hayata geçirdik. Endüstri bölgelerindeki tüm yatırımlar tamamlandığında sağlayacağı 83 bin ilave istihdam yanında dış ticaretimize yıllık 23 milyar dolar pozitif katkı yapacak.

 

FIRSATLARI DEĞERLENDİRELİM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da konuşmasında, “Tüm yatırımcıları, ülkemizin sunduğu muazzam imkanlardan faydalanmaya ve buraya yatırım yapmaya davet ediyorum. Ülkemizin jeopolitik konumu, üretim altyapısı hem en büyük pazarlara sizleri yakınlaştıracak hem de muazzam bir çalışma ortamını sizlere sunacak. 'Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim.' diyorum.” ifadelerini kullandı.

 

DEV ÜRETİM ÜSSÜ 

“Sayın Cumhurbaşkanı'm, liderliğinizde sürdürdüğümüz politikalarla küresel ısınmanın olumsuz etkilerini hissettiğimiz bir dünyada, sanayimizin dümenini dirayetli bir şekilde rotada tutmaya devam ediyoruz” diyen Varank, “Büyük ve güçlü Türkiye yolunda yatırım, üretim, istihdam ve ihracattan asla taviz vermiyoruz. Kurduğumuz OSB ve endüstri bölgeleriyle Türkiye'mizi dev bir üretim üssü haline getirdik. Şu anda OSB'lerimizdeki istihdam 2 milyon 200 bine ulaştı. 2023 hedefimiz bunu 2,5 milyon seviyesine ulaştırmak." şeklinde konuştu.

 

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Ceyhan'da güvenilir ve çevre dostu teknolojilerle inşa edilecek tesisin polipropilen ithalatının yüzde 20'sini ikame edeceğini belirtti.

 

Cezayir ulusal petrol şirketi Sonatrach'ın üst yöneticisi Tevfik Hakkar da böyle büyük bir projede bulunmaktan dolayı onur duyduğunu, projeyle Cezayir ve Türkiye ilişkilerinin daha ileriye gideceğini kaydetti.

 

62 HEKTAR ALAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temeli atılan ve Ceyhan Endüstri Bölgesi'ndeki 62 hektar alanda faaliyet gösterecek tesis, yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek. Yakıt ihtiyacını kendi ürettiği hidrojeni kullanarak karşılayacak olan tesis, elektrik ihtiyacının çok büyük bir bölümünü de Rönesans’ın hidroelektrik santrallerinden tedarik edecek ve toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmış olacak.

 

TOPLAM ÜRETİM KAPASİTESİ YILLIK 450 BİN TON

Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımı olacak olan tesiste, ülkenin yıllık polipropilen üretim kapasitesinin 3 kat artırılması ve toplam ithalatın yüzde 20'sinin ikame edilmesi hedefleniyor. Toplam üretim kapasitesi yıllık 450 bin ton olacak olan ve 2025 yılında faaliyete geçmesi beklenen Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi'nin, Türkiye’nin dış ticaret dengesine yıllık 250 milyon dolar seviyesinde net pozitif katkı sağlanması amaçlanıyor.

 

550 BİN TON HAMMADE

Ana ortakları arasında Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach yer aldığı projede, en güncel teknoloji altyapısı kullanılacak. Sonatrach, 2040 yılına kadar yıllık yaklaşık 550 bin ton hammadde sağlayacak. ABD'li UOP Honeywell ve Hollandalı LyondellBasell, projenin teknoloji altyapısının lisansörleri olacak. Yapım sürecinde mühendislik çözümlerinin geliştirilmesi, tedarik ve inşaat faaliyetlerinin yürütülmesi ise Rönesans ve İspanya'nın mühendislik şirketi Tecnicas Reunidas ortaklığıyla gerçekleştirilecek.

 

Ürünlerin Türkiye pazarındaki tüm firmalara dağıtımının etkin şekilde sağlanması için de Belçika merkezli, 55 ülkede 50 bin müşteriye ulaşan Ravago ile iş birliği yapılacak. İnşaat ve işletme döneminde, operasyon ve bakım hizmetlerinin yönetimi ve sürdürülebilir üretimin sağlanması için ise 27 ülkede petrokimya tesislerine hizmet sunan Fransız SPIE şirketi ile çalışılacak.

 

Polipropilen üretim tesisinin yanı sıra, bölgenin sıvı yük depolama ve terminal hizmetlerinin verimli şekilde sağlanması için Norveç’in köklü kuruluşlarından Stolt-Nielsen grubu ile ortak yatırım yapılacak.

 

Öte yandan, yaklaşık 1300 hektar alana kurulacak Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi de Türkiye’nin önemli limanlarına ve petrokimya hammadde talebinin en yoğun olduğu bölgelere yakınlığı ile maliyet ve zaman yönetimi açısından çok avantajlı bir konumda olacak.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının öncesinde, tesis inşa edecek firma ile inşa sürecinde iş birliği yapacağı firmalar arasında anlaşmalar imzalandı ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir ve Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı.

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3