Çocuklarımızın can güvenliğini sağlayan basit bir uygulama

Dünyada her yıl 1 milyon 200 bin çocuk kaçırılarak istismar ediliyor.

İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ)'nin 2015 yılı haziran ayı çocuk ve yetişkin kayıp şahıs verileri ise şu şekilde: Kayıp çocuk: 4 bin 418, Aranan çocuk: 6 bin 198, Bulunan Çocuk Sayısı: 4 bin 226… İstanbul’da her saat başı bir çocuk kayboluyor. Emniyet yetkililerine göre, son 3 yılda kayıp çocuk başvurusu günlük 10’dan 25’e çıktı... 

Özellikle istismar ile ilgili çocuk kaçırılma vakaları çok ciddi boyutta. Yetişkin bir kimsenin ergenlik öncesi 4-11 yaş arası çocuklara cinsel arzu ve istek duyması anlamına gelen pedofili, tüm dünyada ve özellikle batılı devletlerde en önemli cinsel suç olarak kabul ediliyor. Türkçeye, latince ''paedophilia'' kelimesinden geçen pedofili sözcüğünün kökeni Yunanca paid (çocuk) ve philia (sapma, düşkünlük) sözcüklerinden oluşur. 

Maalesef AVM’ler pedofiller için ciddi bir “oyun alanı”. Çünkü AVM içerisinde dikkati dağılmış ebeveynlere ve çocuklarına rastlama olasılığımız oldukça yüksek. Dolaysıyla AVM ve büyük mağazalar içerisinde kaybolan çocuk sayısına şaşırmamak gerekir. 

Peki ne yapmalı?
Code Adam, ABD ve Kanada’da başarıyla uygulanan bir “kayıp çocuk” güvenlik programıdır ve ilk olarak 1994 yılında büyük market zinciri Wal-Mart tarafından hayata geçirilmiştir. Güvenlik programı Code Adam ismi, 6 yaşında kaçırılan Adam Walsh anısına verilmiştir. Adam 27 Temmuz 1981 tarihinde Florida’daki bir mağazadan kaçırılmıştır. Adam ve annesi Reve Walsh, evlerinin yakınında bulunan bir mağazaya alışveriş amacıyla gitmişti. Adam, mağazaya vardıklarında içeride oyun oynayan çocukları görünce annesinden çocuklara eşlik etmek için izin ister. Annesi oğlunun bu isteğini geri çevirmez ve hızlıca alışverişe başlar. Sadece 10 dakika içerisinde alışverişini tamamlayan Reve, oğlunu bıraktığı yere geri döner, ancak Adam ortalıkta görünmemektedir. Korkulu anne, 2 saat boyunca mağaza içerisinde ve dışında çocuğunu arayıp bulamadıktan sonra polisi arar. Yapılan araştırma neticesinde, ortalıktan kaybolan çocukların hikayesi netleşmeye başlar. Adam’dan yaşça büyük olan çocuklar oyun esnasında ses düzeylerini yükseltince, mağazada görevli olan güvenlik personeli tarafından uyarı alarak, dışarı çıkmaları söylenir. Güvenlik görevlisi, cocuklara mağazayı terk etmelerini söylemeden önce, velilerinin gelip gelmediklerini sorar ve çocuklar yalnız olduklarını söylerler. Adam, utangaçlığı ile bilinen bir çocuktu. Muhtemelen o anda güvenlik görevlisine karşılık veremedi. Güvenlik görevlisi, küçük Adam’ın diğer büyük çocuklarla birlikte geldiğini varsayarak, grubu mağazanın dışına gönderdi. Adam, hiçte alışık olmadığı bir ortamda yalnız kaldı. 

Adam’ın fotoğrafları her yere asıldı. Yerel televizyon kanalları Adam’ın gülümseyen fotoğrafını hemen hemen her gün yayınladı. 2 hafta sonra acı haber geldi. Adam’in kesik başı kaybolduğu AVM’den 60 kilometre uzakta Vera Beach bölgesinde bulundu. Bedeni asla bulunamadı. 

Seri katil Ottis Toole, yakalandıktan sonra Adam’ı mağaza girişinde görüp, şeker vaadiyle, arabasına götürmeye ikna ettiğini itiraf etmiştir. Toole’nin verdiği ifadeye göre, Adam’ın öncelikle istekli olduğunu, ancak arabaya geldiklerinde huysuzlanıp, bağırmaya başladığı anlaşıldı. Arabanın içerisinde boğuşma başlamış ve Ottis, küçük çocuğun kafasına ve göğüs kafesine defalarca vurmuştur. Seri katil arabasının ıssız bir yere yönlendirip, orada küçük çocuğun kafasını kesmiştir. Toole, pedofil ve yamyam eğilimleri ile bilinen bir seri katil. 

Code Adam bu vahim olaydan yola çıkarak geliştirilen bir güvenlik programı. Başta ABD ve Kanada olmak binlerce mağazada ve market zincirlerinde uygulanan bu program sayesinde, hem veliler derin bir nefes alıyor hemde çocuklarımızın can güvenliği sağlanıyor. Ancak ülkemize bu veya buna benzer bir uygulama yok. Code Adam programını uygulayan mağazaların girişlerinde bir uyarıcı levha görebilirsiniz: 

Türkiye’deki AVM yoğunluğunu göz önünde bulunduracak olursak, bu uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Mağaza çalışanları 6 adımlık eğitim alarak, Code Adam programını uygulamaktalar. Code Adam uygulaması için AVM çalışanlarının belirli eğitimler almaları ve bu konulara karşı özel dikkat programlarından geçirilmeleri gerekiyor. Code Adam programının ne kadar faydalı olduğu Crawfordsville, Indiana’da yaşanan bir olayda , bir kez daha doğrulandı. Code Adam prosedürü sayesinde 3 yaşındaki bir kızın kaçırılması önlendi. Küçük kızın kaybolduğu ihbarı ulaşınca, WalMart çalışılanları hemen Code Adam programını uygulamaya başladı. Küçük kız kısa sürede yanında bir yetişkin ile bulundu. Yapılan araştırma neticesinde yetişkinin çocuk kaçırma ve istismar suçları sebebiyle sabıkalı olduğu anlaşıldı. Code Adam başarı öyküleri önemli ve cesaret verici. Ancak bütün bu başarı hikayelerinin ardında, Code Adam sebebiyle belkide binlerce önlenmiş çocuk kaçırılma vakaları var. Mağaza girişlerinde bulunan büyük mavi Code Adam levhası, veliler için rahatlatıcı unsur olduğu gibi, pedofil ve benzeri niyetler içerisinde olan kişiler için caydırıcı bir etkisi vardır. Uygulaması son derece basit ama etkisi büyük olan bu proje Türkiye’de de hayata geçirilmeli. Kaybolan çocuğu arama esnasında mağaza çıkışlarının kapanması, sadece çocuğun kontrolsüz dışarı çıkmasını engellemez, aynı zamanda olası durumda şahitlerinde mağaza içerisinde kalması sağlanır. Code Adam, çocuk kaçırma bilincini yükseltti ve programı uygulayarak, bir fark yaratarak, çocukların hayatlarını kurtarma yolunda herkesi eğitti. 

Bu uygulama sadece AVM’lerde değil, aynı zamanda, hastane, belediye binaları gibi umuma açık olan ve doğası gereği kalabalık olan her türlü kapalı alanlarda uygulanmalı. 

Kamuoyu, küçük Adam Walsh’ı kaybederken, umutsuz ve korku dolu bir tablo çizdi. Ancak küçük Adam’ın ardından bıraktığı parlak ışık sayesinde binlerce çocuk kaçırılmaktan kurtuluyor. Zaman geçtikçe anlıyoruz ki, Adam’ın bize bıraktığı ışık yıllar sonra bile hepimizi aydınlatmaya yetiyor. Adam’ın annesi Reve ve babası John’un çabası sayesinde bu uygulama ABD’de zorunlu hale geldi. Yani kanun olarak kabul edildi. Adam’ın bedeni belki yok artık, ancak ruhu binlerce çocuğu korumakta. Adam, küçük bedenindeki kocaman ruhu dünyayı değiştirmekte. Code Adam sadece ABD ve Kanada’da değil, dünya’nın her yerinde uygulanmalıdır. Bu uygulamayı hayata geçirebilmek adın Sola Unitas ailesi olarak gerekli tüm çabamızı göstereceğiz. 

Mavi, Code Adam levhası olmayan AVM’leri çocuklarımızın güvenliği için tercih etmeyin ve gerektiği taktirde bu AVM’lerin yöneticilerini uyarın ve bir farkındalık yaratın. Mavi, Code Adam levhasını gördüğünüz her yerde ise, küçük Adam’ın ruhuna bir selam gönderin. Çünkü Adam Walsh çocuklarımızın minik omuzlarında oturan koruyucu bir melektir. Daha fazla bilgi almak için arkingelisin@solaunitas.com adresine mail gönderebilirsiniz. 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2