Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Başbakanı Abe ile Görüştü

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Japon dostluğunun ve ilişkilerinin en üst seviyede olduğunu vurgulayarak, “Görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin stratejik boyutlarını ele aldık, uluslar arası gündemdeki konuları değerlendirme imkânı bulduk.

Bu konularda değerli dostum Abe ile aynı fikirde olduğumuzu gördüm” dedi.
Japonya’daki resmî temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüştü. Görüşme öncesinde Başbakan Abe, Başbakanlık Ofisi önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı resmi törenle karşıladı.

Törenin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Heyette Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ve diğer yetkililer yer aldı. Bu görüşmenin ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Abe daha sonra düzenledikleri basın toplantısında, gazetecilerin karşısına çıkarak açıklamalarda bulundu.

Dost ve stratejik ortak ülke Japonya’yı bu kez Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmenin bahtiyarlığını yaşadığını söyleyerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 90’ıncı yıl dönümünü kutladıklarını hatırlattı ve “Bu yıl da Türk-Japon dostluğunda çok önemli yeri olan Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya seyahatinin 125’inci yıl dönümüdür. Bu müstesna yıl dönümünü, düzenlenen etkinliklerle, anlamına, önemine ve tarihimizdeki yerine yaraşır şekilde idrak ediyoruz” dedi.

TÜRK-JAPON DOSTLUĞU

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının başında, Sultanı II. Abdülhamid’in dostluk mesajını Japonya İmparatoruna getiren; ancak dönüş yolunda fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Firkateyni’ndeki şehitlerimizin anısına yapılan Ertuğrul Deniz Şehitleri Anıtı’nın bakımını yapan Oşima İlkokulu’nun küçük öğrencilerine de teşekkür etti ve şöyle dedi: “Onlar, ortak mirasımızı baş üstünde tutarak, hem aziz şehitlerimizin hatırasına sahip çıkıyor, hem de Türk-Japon dostluğunun yeni nesillere aktarılmasında öncülük ediyorlar.”

Japonya’daki temaslarına ve yaptığı görüşmelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm bu görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin stratejik boyutlarını ele aldık, uluslararası gündemdeki konuları değerlendirme imkânı bulduk. Bu konularda değerli dostum Abe ile aynı fikirde olduğumuzu gördüm” diye konuştu.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3