Koçluk hizmetinin sisteme katkısından duyulan memnuniyet oranı yüzde 69 çıktı

Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye), Estima Araştırma & Danışmanlık işbirliğinde yapılan 2015 yılı Türkiye Koçluk Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre Koçluk hizmeti alma ortalamasının 8.2 görüşme olarak gerçekleştiği Türkiye’deki çalışmaların yüzde 65’ini yönetici ve kariyer koçluğu oluşturuyor. Koçluk hizmetinin kurumsal sisteme katkısından memnuniyet duyma oranı ise yüzde 69 olarak belirlendi.

İş dünyasının ve profesyonellerin koçluğa bakış açısı Türkiye’de ilk kez Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) ve Estima Araştırma & Danışmanlık tarafından yapılan yeni bir araştırma ile gündeme geldi. 

“Koçluk denince akla…” sorusundan hareketle ICF üyesi 200 koç ve koçluk hizmeti almış 100 kurumsal şirket arasında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de koçların yüzde 80’ini kadınlar oluşturuyor. Yüzde 86’sı 36 yaş üstü olan koçların yüzde 47’si yüksek lisans mezunu. Profesyonel koçların, önceki deneyimlerine bakıldığında yüzde 51’i üst düzey yönetici, İK, satış ve pazarlama departmanlarında görev alırken koçluk mesleğine adım attıktan sonra önceki görevinden ayrılıyor. 

Kurumsal koçluk bir numara… 
Koçluk hizmeti alma ortalamasının koçluk alan kişi başına 8.2 görüşme olarak gerçekleştiği Türkiye’deki çalışmaların yüzde 65’ini yönetici ve kariyer koçluğu, yüzde 56’sını yaşam koçluğu, yüzde 48’ini üst düzey yönetici koçluğu, yüzde 38’ini ise takım koçluğu oluşturuyor. Koçluk hizmeti satın alan firmaların yüzde 82’si koçluğu İnsan Kaynakları stratejilerinin gerekliliği olarak görüyorlar ve koçluktan yüzde 85 oranında Liderlik Gelişimi, yüzde 61 oranında Yetkinlik Gelişimi, yüzde 61 oranında Davranışsal Gelişim ve yüzde 33 oranında Kariyer Gelişim alanlarında faydalanıyorlar. 

Koçluk hizmeti alanların yüzde 74’ü koçluğu tavsiye ederken, koçluk tanıtımı en çok birebir iletişim ile oluyor. Onu sosyal ağlar, profesyonel topluluklar ve sosyal medya içerikleri takip ediyor. Ankete katılanların yüzde 40’ı sektörün daha çok büyümesi için koçluğun tanımının doğru yapılması gerektiğini düşünüyor. Yaygınlaşmasını sağlayan unsurların başında ise yüzde 78 tavsiye geliyor. 

Yapılan bu araştırmanın hem sektörün geldiği noktayı hem de gelişimini anlamak için çok önemli bir çalışma olduğunu anlatan ICF Türkiye Başkanı Naci Demiral, “Koçluk bugün artık geleceğin en önemli meslekleri arasında. Günümüzde insan kaynakları departmanları yavaş yavaş insan değeri departmanlarına dönüşüyor. Yetenek Yönetiminde ve Liderlik Gelişiminde koçluğun katkısı tartışmasız bir yere oturdu. Değişen neslin ihtiyaçları ile birlikte koçluğun önemi çok daha fazla artıyor. Araştırmamızın sektörün gelişimine yönelik önemli verileri göz önüne sererek, kat edilen yolu daha net ortaya çıkardığını düşünüyorum” dedi.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3