Mesleki Ve Teknik Eğitimde İş Birliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, iki bakanlık arasında gerçekleştirilen “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.

Protokolle, sanayi sektöründe yaşanan hızlı dönüşümler yerinde tespit edilerek, bunların eğitime adaptasyonu sağlanacak. 

 

Bakan Varank, nitelikli insan kaynağının güçlü sanayinin olmazsa olmazı olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

 

VERİMLİLİK VE REKABET: Ülkemizin üretim üsleri olan Organize Sanayi Bölgeleri, sanayicilere yatırım hususunda çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu altyapılar en sağlıklı şekilde bu bölgelerimiz aracılığıyla karşılanıyor. OSB’ler sadece sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor oluşturdukları kümelenme anlayışı ile ciddi bir verimlilik ve rekabet avantajı da sağlıyor.

 

ÜRETİMİN KALBİ: Bakanlık olarak üretimin kalbi olan bu bölgelerimize bedelsiz arsa tahsisinden düşük faizli uzun vadeli kredilere kadar çok ciddi destekler veriyoruz. Bugün itibarıyla ülkemizdeki OSB sayısı 327’e çıktı. Hamdolsun, OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. Altyapı inşaatlarını tamamlayarak üretime geçen OSB’lerde doluluk oranı yüzde 83’lere ulaştı.

 

OSB’LERDEKİ İSTİHDAM: OSB’ler aynı zamanda büyük miktarda istihdama da ev sahipliği yapıyor. Şu an için 2.2 milyon vatandaşımıza doğrudan ekmek kapısı olan OSB’lerdeki istihdamın 2023 yılı sonuna kadar 2.5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda sanayicinin ihtiyaç duyduğu yetkinlikteki insan kaynağının yetiştirilmesi ülkemiz için büyük bir önem arz ediyor.

 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Dijital dönüşüm ile birlikte aranan işgücü yetkinlikleri de hızla değişiyor. Yapılan araştırmalar, mevcut mesleklerin yüzde 30’unun önümüzdeki 15 yılda ya yok olacağını ya da büyük değişimler geçireceğini ortaya koyuyor. İşte bu sebeple günümüz işgücü yetkinlikleri dinamik olmak zorunda. 

 

İŞ GÜCÜ DİNAMİZMİ: İnsan kaynağımızı dijital dönüşüme hazırlamak için KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla destekler sunuyoruz. Kadın ve genç iş gücünün dinamizmini sağlamak üzere Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla destekler veriyoruz. Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve TEKNOFEST’le evlatlarımızı geleceğin teknoloji alanlarına hazırlıyoruz.

 

EĞİTİM VE SANAYİDE İŞ BİRLİĞİ: İş gücünü besleyen temel aracın eğitim kurumlarımız olduğunun da bilincindeyiz. Eğitim kurumlarının yeniliklere kolay adapte olabilir ve sanayiyle sürekli etkileşim halinde tasarlanması önemli. Bunu başarmak için Millî Eğitim Bakanlığı ile aramızdaki istişare mekanizmalarını sürekli açık tutuyoruz. Bu diyalog sayesinde eğitim ve sanayide iş birliğine yönelik önemli aşamalar kaydediyoruz.

 

OSB’LERDE TEKNİK LİSELER AÇILMASI: OSB’lerde Teknik Liseler açılması hususunda devam eden bir uygulamamız var. Yine Bakanlığımız, Millî Eğitim Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolünü imzaladık. Burada da meslek liselerinde eğitimi verilen alanların sektörle birlikte tasarlanmasının önünü açtık. Bu kapsamda İstanbul’daki mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencileri için çalışmalar sürdürülüyor.

 

YENİ PROJE: Millî Eğitim Bakanlığı ile yeni bir projeyi başlatmak için huzurlarınızdayız. Bu imza ile sanayi sektöründe yaşanan hızlı dönüşümleri yerinde tespit edecek, bunların eğitime hızla adaptasyonunu sağlayacağız. Eşgüdüm içinde, sanayi sektörünün nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayacak, verilecek ciddi teşviklerle de istihdamı geliştireceğiz.

 

EĞİTİM-SANAYİ KOORDİNASYONU: Mesleki Eğitim Merkezleri, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları olarak yeniden yapılandırdı. Böylece, Mesleki Eğitim Merkezlerinin istihdam noktasındaki önemi bir kat daha arttı. İşte bu Mesleki Eğitim Merkezlerini OSB’ler içerisinde konumlandırarak eğitimle sanayi arasındaki koordinasyonu daha yakından temin etmiş olacağız.  

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI: 77 ildeki 251 organize sanayi bölgesi ile 4 ildeki 4 sanayi sitesi, en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşecek. Bu sayede OSB’lerde Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulamaları yaygınlaştırılacak. Eğitim öğretim ve belgelendirme faaliyetlerine katılım artırılacak. 

 

DAHA DİNAMİK MÜFREDAT: Katılımcılar ağırlıklı olarak bizzat üretim alanında işbaşında eğitim alarak meslek öğrenecek. Öğretim programları ve eğitim materyalleri sürekli güncellenecek. Özetle daha dinamik eğitim müfredatı, daha dinamik eğitim materyalleri ve bizzat çalışarak öğrenen daha dinamik bir insan kaynağına kavuşacağız.

 

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ: Yenilikçiliği ve sürekli değişimi önümüzdeki dönemin kodları olarak görüyoruz. Bu bağlamda ürünlerden, üretim süreçlerine insan kaynağı yetkinliklerinden girişimcilik ekosistemine kadar hiçbir alan tekdüzeliği kabul etmiyor. Ayakta kalmak için her konuda ve sürekli gelişime açık olmak zorundayız. Bu değişken ortamda sanayi ve teknolojiyi besleyen insan kaynağını her zaman odağa almaya devam edeceğiz.

 

25 BİN ÖĞRENCİ DAHA 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, şu anda mesleki eğitim merkezlerinde 160 bin öğrencinin olduğunu belirterek, “Protokolle 25 bin öğrencimizi daha dahil edeceğiz. Öğrencimiz derken, sadece ortaöğretim çağındakilerden bahsetmiyorum. Mesleki Eğitim Merkezlerinin bir güzelliği de sadece ortaokul mezunu olmak yeterli, yaş sınırlaması yok. Türkiye'de genç işsizliği azaltmak için en iyi enstrümanlarından bir tanesi de Mesleki Eğitim Merkezi.” şeklinde konuştu.

 

MESLEKİ EĞİTİMDE DEVRİM

“Mesleki Eğitim Merkezi'ne devam eden öğrenciye işletme en az 3'te 1'i kadar ücret veriyor” diyen Özer, “Bunun tamamını artık devlet üstlenecek. İşveren artık bu asgari ücretin 3'te 1'iyle ilgili hiçbir yükümlülüğe sahip olmayacak. Ayrıca üçüncü yılın sonunda kalfa olan Mesleki Eğitim Merkezleri öğrencileri asgari ücretin yarısını alacak. İnşallah Meclis'te bu 3308 sayılı yasada bu değişiklik yapıldığı zaman Mesleki Eğitim Merkezlerinde inanılmaz bir devrim yaşanacak.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, İstanbul Tuzla OSB adına 250'şer hatıra fidan dikimi gerçekleştirilmesiyle ilgili plaket takdim edildi.

 

Bakanlar Varank ile Özer, OSB'de yer alan İTOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojileri Atölyeleri'ni ziyaret ederek, öğrencilerle birlikte kaynak yaptı.

 

İki Bakan, son olarak İTOSB Mesleki Eğitim Merkezi irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirdi.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2