Turizm ve sağlığa düşük maliyetli finansman

Merkez Bankası, reeskont kredisi limitini 15 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseltti, turizm ve sağlık hizmetlerini düşük maliyetli finansman kapsamına aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat reeskont kredilerinin kapsamının genişletildiğini duyurdu.

TCMB'den yapılan açıklamada, Banka Kanunu'nun 45. maddesine istinaden çıkarılan reeskont düzenlemeleri çerçevesinde firmalarca döviz üzerinden düzenlenmiş azami 240 gün vadeli senetlerin aracı bankalarca reeskonta getirilmesi karşılığında TCMB tarafından ihracat reeskont kredisi kullandırıldığı kaydedildi.

2014 yılında 13 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat reeskont kredisi yoluyla TCMB rezervlerine sağlanan katkının getirilen yeni imkanlarla 2015 yılında 15 milyar doların üzerinde olması beklendiği bilgisi verilen açıklamada, ihracatın yanı sıra döviz kazandırıcı hizmetlerden turizm hizmetleri, sağlık hizmetleri, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri, taşımacılık hizmetleri ile bakım ve onarım hizmetlerinin de reeskont kredisi kapsamına alındığı belirtildi.

Türkiye İhracat Kredi Bankası'nın (Türk Eximbank) ve ticari bankaların döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanı için reeskont kredisi kullandırımına aracılık edebileceği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ticari bankalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisine ilave olarak sevk öncesi ihracatın finansmanı için de reeskont kredisi kullandırma imkanı getirilmiştir. Faktoring firmalarına temlik edilen sevk sonrası ihracat alacaklarına ilave olarak döviz kazandırıcı hizmet ve sevk öncesi ihracat alacaklarına da bankalar aracılığıyla reeskont kredisi kullandırılması imkanı getirilmiştir. Reeskont kredisi limiti 15 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseltilmiştir. Bu tutarın 15 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank'a, 2 milyar dolarlık bölümü ise ticari bankalara tahsis edilmiştir."

Muhabir: Ümit Çevik

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1