Japonya Hala Sallaniyor

Bu sabah tüm dünyayi dehsete düsüren depremden önce Pasifik bölgesinde üst üste sarsintilar kaydedildi. Bugünkü deprem son 140 yilin en büyügü olarak gösteriliyor.

Deprem, sabah 07.46 da Japonya nin kuzeyinde denizin 35 kilometre altinda meydana geldi. 8.9 gibi büyüklügündeki bu deprem, merkez üssüne 373 kilometre uzakliktaki baskent Tokyo da bile hissedildi.    

Depremin ardindan tsunami olustu. Tsunamide dev dalgalar önüne çikan her seyi alip götürdü. Tsunamiyle olusan dalgalarin yer yer 10 metreyi geçtigi belirtildi.  

Özellikle kuzeydeki bu bölgelerde can kaybinin artmasindan korkuluyor. Kyodo haber ajansi, su ana kadar resmi rakamlara göre, 88 kisinin hayatini kaybettigi, 343 kisinin de kayip oldugu teyit edildi. Japon Jiji haber ajansi da tsunamiden ilk etkilenen kentlerden Sendai de 200-300 kadar cesedin kiyiya vurdugunu duyurdu. Bu bilgiyle birlikte toplam ölü sayisinin 300 civari oldugu belirtiliyor.

Bir emniyet yetkilisi, "Hasar o kadar büyük ki bilgi alana kadar çok zaman geçiyor" dedi. Depremin yarattigi sokun ve tsunami etkisinin geçmesiyle bilançonun daha da agirlasmasindan korkuluyor.

Kyodo haber ajansi, Japonya nin kuzeydogusunda yer alan Miyagi kentinde içinde 100 kisinin bulundugu hareket halindeki bir geminin tsunamiyle kiyiya sürüklendigini bildirdi. Gemidekilerin akibeti hakkinda henüz bir bilgi bulunmuyor. Miyagi de ayrica bir trenin raydan çiktigi ve bir digerinin de kayip oldugu bildirildi.

Uzmanlar, meydana gelen depremin siddetinin 1999 Marmara Depremi nden yaklasik 50 kati oldugunu ifade ediyor. Depremin ardindan çogunun büyüklügü 6 nin üzerinde olmak üzere 50 den fazla artçi sok meydana geldi. Bu depremin artçi soklarin en büyügü 7.2 olarak ölçüldü.

Bu sabah tüm dünyayi dehsete düsüren depremden önce Pasifik bölgesinde üst üste sarsintilar kaydedildi. Bugünkü deprem son 140 yilin en büyügü olarak gösteriliyor.

8.9 luk depremden önce Japonya iki günde 35 kez sallandi.

Honshu açiklarinda dün 6.3 büyüklügünde bir deprem meydana geldi. Yine Honshu açiklarinda önceki gün 7.2 büyüklügünde bir deprem kaydedilmis ve hatta bu sarsinti, Japonlarin deprem karsisindaki gösterdigi sükunetle haber olmustu.

Dünyada bugüne kadar kaydedilen en büyük deprem Sili de 22 Mayis 1960 tarihinde meydana geldi. Depremin büyüklügü 9.5 olarak ölçülmüstü.

İçerik Yanı Reklam 2