Küresel Güç TÜRKIYE..

Iskenderun Adliye Sarayi önünde düzenlenen toplu açilis törenine katilan Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Hatay in Dörtyol ilçesinde demir-çelik fabrikasinin açilisini yapti.

Iskenderun’daki toplu açilis töreninde bir konusma yapan Erdogan, yaptiklari adalet saraylari ile bütün hakimlerin, savcilarin, mübasir, katip, katibelerin fiziki imkanlarinin yerinde olmasini istediklerini söyledi.

Basbakan Erdogan, sunlari kaydetti:

''Bu fiziki sartlar içerisinde adalet dagitilsin ama geciken adalet olmasin. Çünkü geciken adalet adalet degildir. Kararlar süratli verilsin, dosyalar süratli incelensin ve bitirilsin. Ama iki dakikada da yarim saatte de dosya incelemesin. Bu da olmasin. Hakki verilsin.

Ve halkimin yargiya güvendigi bir Türkiye... Bu çok önemli. Onun için yasama, yürütme, yargi ve kuvvetler ayriligi prensibi içerisinde hepimiz görevimizi tam hakkiyla yaparsak bilesiniz ki Türkiye'yi tutana askolsun. Kimse bizi tutamaz.''

''Yol medeniyettir'' diyerek yola çiktiklarini ifade eden Erdogan, medeniyetin geregini de yaptiklarini daha da yapacaklarini söyledi.

Basbakan Erdogan, ''Çünkü benim insanim, medeniyetin bütün imkanlarindan istifade edecek; George, David, Helga, Katerina istifade ediyor da benim Aysem, Fatmam, Ahmetim, Mehmetim, Alim, Hüseyinim, Hasanim niye etmesin? Bunu yapacagiz, beraberce yapacagiz; yeter ki siz bizim arkamizda olun. Siz, bizim arkamizda oldugunuz sürece hiç endiseniz olmasin'' dedi.

8 yil önce iktidara geldiklerinde Türkiye'nin dünya ekonomilerindeki yerinin 26. sira oldugunu, simdi 17. sirada yer aldiklarini anlatan Erdogan, söyle konustu:

''Simdi hedef 2023'te ilk 10'un içinde bir Türkiye, hedef bu... Olur mu? Biz, inandiktan sonra olur tabii, siz inandiktan sonra olur tabii... Evvelallah önümüzde 12 yil var, 12 yilda asgari 7 basamak siçrayacagiz. Iskenderun'un tüm imkanlari insallah seferber olacak. Bugün burada özel sektör yatirimlarini açiyoruz. Demir çelik fabrikalari açacagiz, limanlar açacagiz. Sadece bugün açacagimiz demir çelik fabrikalari, 2000 insan istihdam edecek. Limanlar ayni sekilde. Buralardan tüm ülkelere ihracat olacak. Türkiye'nin son ihraç rakamlarina baktigimiz zaman otomotiv ihracatinda 17 milyar dolari astik, demir çelikte de 15 milyar dolari bulduk; çok önemli bu. Onun için Iskenderun, demir çelikte önemli bir merkez teskil ediyor, onun için ben elinde baretlerini sallayanlara tesekkür ediyorum.''

Göreve geldiklerinde ihracatin 36 milyar dolar oldugunu animsatan Erdogan, 2010 sonu itibariyla bu rakamin 114 milyar dolara ulastigini söyledi. 2008'de 132 milyar dolara ulasildigini ancak küresel finans krizi nedeniyle rakamin geriledigini söyleyen Erdogan, ''Bu yil hedefimiz insallah 130 milyar dolari yakalamak'' dedi.

Erdogan, söyle devam etti:

''Bizden önce iktidarda kimler vardi; DSP-MHP-ANAP vardi. Gittiler IMF'ye borçlandilar, 30 milyar dolar borç aldilar, bize 23.5 milyar dolar borç ile devrettiler. 23.5 milyar dolar borcu biz nereye düsürdük biliyor musunuz? 5.5 milyar dolara düsürdük. Onlar borçlandi, biz ödedik. Onlarin pisliklerini biz temizliyoruz biz...

Merkez Bankasi (MB) bizim milli bankamizdir degil mi? Bunlar 'milliyetçiyiz' diyorlar; milliyetçi misin kardesim? Peki. Ne vardi kasada o zaman, döviz rezervin ne idi? 27.5 milyar dolar. Peki simdi MB'nin döviz rezervi ne oldu? -Altinlari karistirmiyorum, altinimiz da var- Onun disinda 82 milyar dolar oldu. 27.5 milyar dolar nire, 82 milyar dolar nire? Yolsuzluklarin oldugu bir Türkiye'de bu olur mu, yolsuzluklarin oldugu bir ülkede bu duble yollar olur mu? Cumhuriyet tarihinde 79 yilda 6 bin 100 kilometre yol yapilmis, biz surada 8 senede bunun üzerine 13 bin 600 kilometre yol ilave ettik. 13 bin 600... '79 senede 6 bin 100 yaptigina göre 8 senede 13 bin 600 olursa kaç yapar' diye vurdugunda ben yaklasik veriyorum; 10 ile çarpmaniz lazim. Bu ne demek biliyor musunuz '130 bin kilometre duble yol' demek ama yan gelip yatan iktidarlar için söylemiyorum. Çalisan iktidar için söylüyorum.

Evvelallah batida ne varsa benim ülkemde de o olacak. Artik havayollari kaymak takiminin yolu olmaktan çikiyor. Artik halkin yolu oluyor. Buralara durup dururken gelmedik. Demek ki vatandasimin alim gücü de artiyor. Artik uçaga binebiliyor. Ben söyle çocuklugumu hatirliyorum. Biz, 'bu uçan arabaya ne zaman binecegiz' diyordum, nerede... Gidiyorduk, burunlu otobüslere Istanbul'dan Rize'ye gidiyorduk. Yollar Allah göstermesin iki otobüs yan yana gidemezdin, uçabilirsin, uçurum... Simdi biz o Karadeniz'in yollarini evvelallah tamamen otoyol haline getirdik. Simdi buralar aynen öyle.''

''BU IKTIDARI MILLET KURDU''

Konusmasi sirasinda bir vatandasin, ''canim size feda'' diye bagirmasi üzerine Erdogan, ''bizim de canimiz size feda olsun, bu vatana feda olsun'' karsiligini verdi.

Konusmasinda haziran ayinda yapilacak milletvekili genel seçimlerine de deginen Erdogan, seçimlere 60 gün kala aday listeleri kesinlestiginde seçim beyannamesini açiklayacaklarini belirterek, ''Seçim beyannamemizle birlikte birçok önemli projeleri de açiklayacagiz. Bununla birlikte degisimi, dönüsümü görecegiz ve bu basari sadece benim degil bizim basarimiz olacak, hep beraber... Çünkü AK Parti iktidarinda 'ben' yok, 'biz' variz, 'millet' var çünkü bu iktidari millet kurdu, millet sürdürüyor'' dedi.

Türkiye'yi dört temel tas üzerine insa edeceklerini belirten Erdogan, egitim, saglik, adalet ve güvenligin yaninda ulasim, tarim, enerji gibi alanlarda adimlar atacaklarini ifade etti.

Bugüne kadar 160 bin derslik bitirdiklerini belirten Erdogan, derslik yapmaya devam ettiklerini dile getirdi. Basbakan Erdogan, sunlari söyledi:

''Artik devletin kasasi Amik Ovasi gibi bereketli, daha da bereketli olacak. Göreve geldigimizde egitim, ögretim noktasinda okula gidemeyen yavrularimiz vardi. Esimle birlikte 'Haydi Kizlar Okula' kampanyasini baslattik. Sanliurfa'dan yola çiktik; 350 bin kadinimizi, kizimizi okuma yazma bilir hale getirdik ve bu devam ediyor. Çalisiyoruz, yan gelip yatmiyoruz, gece gündüz demeden çalisiyoruz hep beraber. Milletimiz olarak siz, bize hangi rotayi çizdiyseniz o istikamette gidiyoruz; bizim rotamiz, sizin rotanizdir.''

''BIZ, 'ÖNCE INSAN, SONRA DEVLET' DIYORUZ''

Saglik alaninda attiklari adimin önemine deginen Erdogan, ''Benim hanim kardesim istedigi eczaneden ilacini aliyor, istedigi hastanede tedavi oluyor. Daha önce bu hastanelerde çektiginiz çileler neydi; degil mi? SSK'li ayri, Emekli Sandigi ayri hastaneye... Ilacinizi hastanede sabah namazindan sonra kuyruga gir bekle... Bir kismini alirsin bir kismini alamazsin ama simdi böyle bir sey kaldi mi? Bütün ilacini aliyorsun. Burasi yetmiyorsa sevkini aliyorsun istedigin yere gidiyorsun'' diye konustu.

Basbakan Erdogan, hastanin yataga bagimli olmasi durumunda, bu hastanin evine doktor gönderdiklerini ifade etti. Aile hekimligi sistemini baslattiklarini hatirlatan Erdogan, ''Artik her ailenin bir doktoru var. Bizim iktidarimiza kadar neden bunlar olmadi? Çünkü Onlar 'önce insan' demiyordu, onlar 'önce devlet' diyordu. Biz, 'önce insan, sonra devlet' diyoruz. Insani güçlü olursa, mutlu olursa, huzurlu olursa o ülkede evvelallah devlet de güçlüdür; hiç endiseniz olmasin'' dedi.

Konusmasinin ardindan kurdele keserek toplu açilislari gerçeklestiren Basbakan Erdogan, Adalet Sarayinda incelemelerde bulundu.

BASBAKAN ERDOGAN, HATAY'DA DEMIR-ÇELIK FABRIKASI AÇTI

Basbakan Erdogan daha sonra, Hatay'in Dörtyol ilçesinde Atakas Grubu ile Rus MMK Grubu tarafindan ortaklasa kurulan demir-çelik fabrikasinin açilis törenine katildi.

Burada yaptigi konusmada, 2 milyar dolarlik yatirimla gerçeklestirilen tesislerin, Türkiye açisindan örnek bir yatirim oldugunu belirten Basbakan Erdogan, bu tesisin ayni zamanda, özel sektör tarafindan demir-çelik alaninda Türkiye'de yapilmis en büyük yabanci sermaye yatirimi niteligini de tasiyacagini söyledi.

2,5 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip bu tesiste 2500 kisinin sürekli istihdam edilecek olmasinin da sevincini artirdigini ifade eden Basbakan Erdogan, ''Bir milyar dolarlik döviz getirisine sahip üretim yapacak bu tesisten söz ederken, aslinda 7 fabrika ve limandan olusan bir sanayi kompleksi konusuyoruz. Çelikhanesi, rulo sac haddahanesi, asitleme hatti, soguk sac haddehanesi, galvanizleme tesisi, boyama bölümü ve diger kisimlariyla devasa bir yatirim var karsimizda'' dedi.

Erdogan, söyle devam etti:

''10 milyon ton elleçleme kapasitesine sahip liman, sadece fabrikanin ihtiyaçlarini görmekle kalmayacak, bölgedeki diger yatirimcilara da hizmet verecek. Türkiye'nin demir-çelik alanindaki yassi mamul ihtiyacini tümüyle karsilayacak olan bu tesisin, ülkemize kazandirilmasinda ve insasinda emegi geçen herkesi kutluyorum. Bu tesis, Türkiye'nin en önemli sorunlarindan olan dis ticaret açigimizin kapanmasinda ve istihdam konusunda önemli ve örnek bir yatirimdir.

Türkiye'nin her alanda oldugu gibi demir-çelik üretiminde de dünyanin iddiali ülkeleri arasinda yer almasini istiyoruz. Bu noktada geçen yil sonu itibariyla otomotivde 17 milyar dolari asan bir ihracatimiz var, demir-çelige bakiyoruz 15 milyar dolari asti. Bu gidisle inaniyorum ki demir-çelik ihracimiz ile otomotiv ihracimiz birbiriyle yarisir hale gelecek.

Bu tesisin hizmete girmesiyle, daha çok üretim, daha çok ihracat, daha çok istihdam hedefimize bir adim daha yaklasmis bulunuyoruz.

Burada istihdam edilen elemanlarin meslek lisesi mezunlari olmasi da ayri bir önem ifade ediyor. Bu Türkiye'de düz liselerden meslek liselerine geçis iddiamizin da hakliligini gösteriyor. Zira, Türkiye meslek liselerinde yüzde 70 oranini yakalamali. Su anda tam tersi... Su anda yüzde 70 düz, yüzde 30 meslek lisesi var. Fakat buralarda düz lise mezunlarindan çok meslek lisesi mezunlarina ihtiyaç var.''

Konusmasindan önce iki gencin yanina geldigini, bunlarin meslek lisesinde okudugunu belirten Erdogan, deniz meslek lisesinde okuyan bu gençlerin kaptan veya deniz insaat mühendisi olmak istediklerini anlatti. Bu meslek liselerinden mezun olan ögrencilerin kollarina birer altin bilezik takacaklarini belirten Erdogan, her alanda, bu hacimde yatirimlarin artmasiyla, Türkiye'yi dünyanin en gelismis 10 ekonomisi arasina sokma hedefine dogru kararlilikla ilerleyeceklerini söyledi.

''GÖNLÜMÜZÜ AÇTIK''

Cumhuriyetin 100. kurulus yil dönümünde Türkiye'yi dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina sokmayi hedeflediklerini ifade eden Basbakan Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

''Biz, Türkiye'yi büyütme, Türkiye'yi güçlendirme, Türkiye'yi zenginlestirme yolunda yürürken, disaridaki imkanlardan da azami derecede yararlanmayi ilke olarak benimsedik. Bunun için geçmiste yapilan sermayeyi renklerine göre, milliyetine göre, cografyasina göre bölme yanlisina biz son verdik. Zira paranin dini, imani, milleti, vatani olmaz; para paradir. Para adeta civa gibidir, kendisine uygun yer nereyi bulursa para oraya akar. Iste simdi Türkiye, paranin aktigi ve akacagi en isabetli, istikrarli, güvenli bir ülke haline gelmistir. Bunu basardik. Bu ülkeye ve bu millete katki saglayacak her sermayedara kapimizi da gönlümüzü de açtik. Bu anlayisla, ülkemize gelen dogrudan yatirim miktarini geçtigimiz yil yaklasik 4.5 milyar dolara çikardik. Ihracatimiz 8 yilda 36 milyar dolardan 114 milyar dolara çikti. Yani 3 kat artti.

Ekonomideki bu genis vizyonumuz sayesinde, dünyadaki en büyük 225 müteahhitlik firmasi arasinda 2002 sonu itibariyla 8 firmamiz varken, geçen yil itibariyle 225 firma arasinda 36 firmamizla 2. siraya yükseldik.

Turist sayisini, 13 milyondan 28,6 milyona, bu yaklasimla artirarak turizmde onyedincilikten yedincilige yükseldik. Yaptiklarimizin hepsi de önemli ama hala Türkiye'nin potansiyelini tam olarak harekete geçiremedigimizi söylemem lazim.''

''ARABA TASARLAMALIYIZ''

Sadece üretim rakamlarini yükseltmekle yetinilemeyecegini, bunun yaninda katma degeri yüksek alanlara da yönelmek zorunda olduklarini belirten Basbakan Erdogan, ''Araba üretmenin yaninda araba tasarlamaliyiz, kendi markamizi olusturmaliyiz. Bilgisayar üretmenin yaninda yeni bilgisayar teknolojileri gelistirmeliyiz. Beyaz esyada da ayni sekilde yeni teknolojilerin, yeni markalar olusturmanin pesinde olmaliyiz'' dedi.

Egitime, bilime, arastirma-gelistirme faaliyetlerine, bilim ve arastirma insanlari yetistirme faaliyetlerine bunun için çok önem verdiklerini dile getiren Basbakan Erdogan, sözlerini söyle tamamladi:

''Gelecege dair koydugumuz iddiali hedeflerin gerisinde, iste bu potansiyele olan güvenimiz, itimadimiz yatiyor. Biz, Türkiye'yi her alanda küresel güç haline getirecek dinamizmin tohumlarini attik, fidanlarini diktik. Simdi, bu tohumlarin, bu fidanlarin serpilip her alanda düsünceye, tesebbüse, üretime dönüsmesini bekliyoruz. Bu süreci hizlandirmak, kolaylastirmak, gelistirmek için demokrasiden hukuka, dis politikadan ekonomiye kadar her alanda reformlar, düzenlemeler yapiyoruz.

Bize uzanan hiçbir eli bos çevirmiyoruz, üretim ve istihdama dönük hiçbir girisimden destegimizi eksik etmedik. Özellikle uluslararasi iliskilerde, hiçbir ayrim yapmadan yatirimcilarimizin durumlarina göre, her toplantida en önemli unsur olarak özellikle masaya getiriyoruz.

Biz Türkiye'yi bir bütün olarak kalkindirmak, gelistirmek, büyütmek istiyoruz. Onun için girisimcilerimizden, sadece belirli bölgelere yogunlasmamalarini, yatirimlarini ülke geneline yaymalarini bekliyoruz. Tabii girisimcilerimizden bir sey daha bekliyoruz o da demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti içerisinde onlarin da sosyal girisimlerini önemsiyorum. Az önce Recep Bey ile onu konusuyorduk. Bir meslek lisesini de Dörtyol'da yapacaklarin vaat ettiler. Onu da kisa sürede bitirmek suretiyle bölgede meslek liselerinin sayisini artiririz. Bu dogrultuda insallah geri kalmis bölgelerimizi çok daha güçlendirmenin gayreti içindeyiz. Cazip tesviklerle bu adimlari atiyoruz. Bütün girisimcilerimizi bu tesviklerden yararlanmaya, yatirimlarini ülke geneline yaymaya davet ediyorum.''

Basbakan Erdogan, daha sonra demir-çelik fabrikasini, hayirli olmasini dileyerek beraberindekilerle kurdelayi keserek hizmete açti.

Kaynak : www.basbakanlik.gov.tr

İçerik Yanı Reklam 2