Kaddafiye her an Müdahale Gelebilir..!

BM Güvenlik Konseyi, Libya da sivilleri Kaddafi nin atesinden korumak amaciyla uçusa yasak bölge olusturulmasini ve gerektiginde operasyon düzenlemesini öngören karar tasarisini onayladi.

Libya halkini Albay Muammer Kaddafi’nin atesinden korumak için BM Güvenlik Konseyi’nde dün görüsülerek oylanan “uçusa yasak bölge” olusturulmasini öngören 1973 sayili karar tasarisi, oy çokluguyla kabul edildi. Fransa, Lübnan, Ingiltere ve ABD tarafindan hazirlanan 1973 sayili karar tasarisiyla ilgili Rusya, Çin, Almanya, Brezilya ve Hindistan’in çekimser oyuna karsi 10 oyla kabul edildi. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin oylamasinda ret oyu kullanilmamasi dikkati çekti.
Libya hava sahasindaki insani yardim amaçli uçuslar disindaki, tüm uçuslarin yasaklanmasini öngören karar Muammer Kaddafi ile baglantili oldugundan, Libya Ulusal Petrol Sirketi ile Libya Merkez Bankasi’nin tüm mal varliklarinin dondurulmasini da öngörüyor. Kararda, hava ablukasinin yani sira Kaddafi’yi durdurmak için gerektiginde askeri harekât düzenleme yetkisi de bulunuyor. Tüm üye ülkelerden kararin uygulamasi için aralarinda koordinsayon saglamalarini ve Libya’ya gidecek uçaklarin havalanmasina veya Libya’dan gelen uçaklara inis izni verilmemesi de isteniyor.
Oylama öncesi söz alan Fransa Disisleri Bakani Alain Juppe, ‘Libya’da cinayet isleyen Kaddafi ve yandaslari’nin yargilanmasi çagrisinda bulundu. 
Kararin yürürlüge girmesi ardindan Fransiz ve Ingiliz savas uçaklarinin operasyona baslamasi, ABD’nin ise bu operasyona daha sonra katilmasi bekleniyor. Nitekim Fransa oylama öncesi, “karar çikar çikmaz birkaç saat içinde operasyon baslar” yönünde açiklamada bulunmustu.
Karar tasarisinin onaylanmasi, Libya muhalefetinin merkezi konumundaki Bingazi’de büyük sevinçle karsilandi. Kaddafi’nin “geliyoruz” tehditlerine aldirmadan BM Güvenlik Konseyi kararini havaya ates ederek kutlayan Bingazililer, saatlerce meydanlarda tekbir getirirek, sarki söyleyip zilgit çekti.

NATO: ‘Haziriz’
NATO Genel Sekreteri Rasmussen de oylamadan önce “BM ne kadar erken karar verirse o kadar iyi olur. NATO sivilleri Kaddafi rejiminin saldirilarindan korumaya hazir” dedi.

 

Karar öncesi kanli tehdit
BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylama öncesi Kaddafi, sivilleri bombalama tehdidinde bulundu. Savunma Bakanligi, Libya’ya herhangi bir müdahalede bulunulmasi halinde, Akdeniz’deki sivil ve askeri deniz ve hava trafigine saldiracaklarini açikladi. Libya lideri Muammer Kaddafi de, muhalefetin merkezi Bingazi’deki halka dün aksam seslenerek, “Bu gece (dün) hazirlanin geliyoruz” dedi. Kaddafi, radyodan yaptigi konusmada, hükümet güçlerinin bu (dün) aksamdan itibaren Bingazi’ye saldiri baslatacagini belirterek, kendilerine karsi gelenlere “acimayacaklarini” söyledi. Libya lideri, Bingazi’deki silahsiz vatandaslarin korkacak bir seyi olmadigini, ancak her evin aranacagini belirtti. Teslim olanlara af önerisi getiren Kaddafi, Bingazi’yi yeniden almaya yemin etti. Libya liderinin konusmasi sirasinda sokaklara dökülen binlerce Bingazili Kaddafi aleyhinde gösteri düzenledi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr

İçerik Yanı Reklam 1